U planu posebne staze za kretanje biciklista iza podzemnih prolaza - formiranje tunela za bicikliste


Posle nekoliko neuspelih pokušaja da nađe projektanta za
biciklističke i pešačke staze na delu Bulevara Mihajla Pupina, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije ponovo je raspisala javnu nabavku za tehničku dokumentaciju.

Budući da je rok za podnošenje ponuda 30. oktobar i da će 25 dana nakon toga biti doneta odluka o dodeli ugovora ili obustavi postupka, kao i da je u slučaju da tender uspe rok za završetak projekta 60 do 120 kalendarskih dana, izgradnja najverovatnije neće početi do kraja ove godine.

Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, u pomenutom delu grada već postoje biciklističke staze ili se deo pešačkih koristi za kretanje biciklista te je potrebno razdvojiti kretanja pešaka i biciklista.

Osim toga, na nekim delovima staze su oštećene pa ih je potrebno rekonstruisati, odnosno projektovati nove. Gradska uprava procenila je da bi trebalo projektovati ukupno oko 1.090 metara biciklističkih staza, širine dva metra, uz delimičnu ili potpunu rekonstrukciju pešačkih.

Iako je plato ispred Norka i Glavne pošte u dobrom stanju, na tom delu treba, ukoliko je to moguće, idejnim rešenjem predvideti posebne staze za kretanje biciklista iza pešačkih podzemnih prolaza na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Narodnih heroja, uz mogućnost rekonstrukcije nadstrešnice i formiranje takozvanih tunela za bicikliste.

Na deonici Bulevara, od Ulice Narodnih heroja do servisne saobraćajnice ispred zgrade Banovine, potrebno je razdvojiti biciklističke staze od pešačkih i u saobraćajnom smislu ih regulisati, a da bi se formirala jedinstvena celina, deo za pešake trebalo bi vizuelno uklopiti, odnosno uskladiti s popločanjem ispred „Norka” i Pošte. Imajući u vidu da se u tom delu nalaze poslovni, ugostiteljski i objekti slične namene, trebalo bi predvideti i prostor za parkiranje bicikala, a visinu popločanja na stajalištu uskladiti s visinom poda u niskopodnim autobusima.

Na delu Bulevara Mihajla Pupina od Banovine do Varadinskog mosta, staze bi trebalo urediti i po potrebi proširiti. Planirano je da na deonici od Pionirske do Ulice Ive Lole Ribara biciklistička staza bude odvojena linijskim zelenilom, uz pomeranje urbanog mobilijara, a kako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno, na taj način bi bio omogućen bezbedniji pešački i biciklistički saobraćaj.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO