U narednim danima porast Dunava


Iako je vodostaj Dunava u Budimpešti u Mađarskoj pao na
istorijski minimum, kod nas je uprkos izuzetno niskom vodostaju ipak dalje od tih vrednosti, a prema najavama hidrologa iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Dunav će od danas početi da raste.

Prema rečima Dejana Vladikovića hidrologa RHMZ-a, Dunav je kod nas na tzv. istorijskom minimumu bio 1909. godine kada je kod Bezdana izmereno -146cm, a u isto vreme u Novom Sadu je bio na -134cm.

Sadašnje vrednosti na tim stanicama su -98cm i -13cm što govori da nismo dostigli taj minimum iz 1909. godine. Vrlo slične današnjim vrednostima vodostaja Dunava smo imali 2003. godine tokom avgusta i septembra, kao i u decembru 2011. Ono što jeste izvesno je da će ekstremne vrednosti i ka minimumu i ka maksimumu biti sve češće kao posledica promena klime i to je nešto čemu ćemo morati da se prilagodimo, kaže Dejan Vladiković.

On kaže da u Budimpešti jeste prilično dramatična situacija sa izuzetno niskim vodostajem Dunava, a da je kod nas ipak nešto bolja situacija zahvaljujući pritokama i kanalskom sistemu.

Uzrok tako niskog vodostaja u Mađarskoj, ali praktično i celim tokom Dunava jeste nedostatak padavina, kojih u uzvodnom delu Dunava nije bilo od juna, dok ih je kod nas bilo dosta sve do kraja jula, kaže Vladiković, prenosi Dnevnik.

Prema njegovim rečima ne postoji opasnost da će Dunav i kod nas pasti na minimum jer se upravo u narednih par dana očekuje veliki talas Dunava koji će u nekoliko dana kod nas povećati vodostaj za 2,5 do 2,8 metara.

To su svakako dobre vesti jer će se Dunav solidno popuniti i situacija će biti znatno bolja. Slična je prognoza i za Savu koja bi kod Sremske Mitrovice od 5. do 7. novembra takođe trebala da poraste za 1,5 do 2 metra, najavljuje hidrolog Dejan Vladiković.

Prema njegovim rečima, osim otežane plovidbe, nizak vodostaj Dunava, nije doneo drugih problema.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO