Spas od gašenja: Vozovi se vraćaju u Vojvodinu


Čoka, Kanjiža, Senta, Kikinda i Subotica izdvojile su novac iz
budžeta da bi, na inicijativu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obnovile voznu liniju od Subotica do Kikinde, koja je do pre nekoliko godina bila pred gašenjem.

Pet vojvođanskih opština potpisalo je sa „Srbija vozom“ ugovor o sufinanisiranju železničkog prevoza na liniji Subotica–Kikinda.

Državni sekretar u tom ministarstvu Imre Kern kaže da se planiranom rekonstrukcijom linije Subotica–Senta može očekivati više putnika, ali da će poboljšati i teretni saobraćaj.

„Korist će osetiti i privreda kada se nakon obnove pruge poveća kapacitet za prevoz tereta“, kaže Kern.

Predsednica opštine Čoka Stana Đember kaže za Dnevnik da su oni na poziv Ministarstva pristali na to da se uključe u proces obnove železnice, te da, kao lokalne samouprave, izdvoje novac iz budžeta.

„To nam svakako znači, te su opštine Čoka, Senta, Kanjiža i gradovi Kikinda i Subotica potpisali protokol o saradnji sa „Srbija vozom“. Mi smo iz našeg budžeta opredelili milion dinara za obnovu železnice jer je budžet mali – oko 400 miliona dinara“, istakla je Stana Đember.

Ona kaže da je njihov zadatak, kao predstavnika građana, učestvovanje u obnovi železnica da bi vozovi ponovo krenuli, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO