Školske uniforme zaživele su u malom broju škola u Srbiji - u Novom Sadu bez uniformi


Školske uniforme zaživele su u malom broju škola u Srbiji, iako
se njihovo uvođenje najavljuje već skoro dve godine.

To potvrđuju i u Ministarstvu prosvete, uz napomenu da su glavni problem finansije, piše Blic.

"Rezultati anketa pokazuju da roditelji i učenici u većini nisu prihvatili ideju uvođenja školskih uniformi, ali najviše iz finansijskih razloga. Najveći broj škola nije u mogućnosti da obezbedi donatore koji bi finansirali uniforme. Mi se i dalje zalažemo za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici. Naše je mišljenje da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju i da će na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zainteresovane", kažu za Blic u kabinetu ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Jedna od škola koje su dobile uniforme je u beogradskom naselju Vrčin, gde su one koštale 6.000 dinara po učeniku. Istina, kreirala ih je poznata dizajnerka Dragana Ognjanović, koja ih je donirala, a ministar prosvete Mladen Šarčević tada je rekao da bi one trebalo da zažive u naredne dve godine.

U Kragujevcu i Novom Sadu još uvek nema škola koje su uvele uniforme. Predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu Jasmina Pastonjicki kaže za 021.rs da se videla jasna razlika između mišljenja osnovaca u nižim i u višim odeljenjima - u prvim i drugim razredima su deca mahom bila za uvođenje uniforma, dok je protiv uniformi bila većina đaka u višim razredima.

izvor: Blic, 021.rs, agencije, ilustracija, stockimages/freedigitalphotos.net