Širok prostor za saradnju Vojvodine i Moskovske oblasti


Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa
verskim zajednicama Dragana Milošević razgovarala je u Segijevom Posadu, nadomak Moskve, sa delegacijom Moskovske oblasti koju je predvodila zamenica ministra u administraciji te oblasti Elena Černova.

Tema razgovora bila je potencijalna saradnja AP Vojvodine i Moskovske oblasti u sferi kulture i informisanja, za šta, kako je obostrano ocenjeno, postoje i obostrano raspoloženje i veoma širok prostor koji bi u vremenu koje dolazi svakako trebalo iskoristiti.

„Prvi konkretan korak ka tome bi trebalo da bude uspostavljanje i formalizovanje saradnje naših, pre svega kulturnih institucija, na čemu će i jedna i druga strana intenzivno raditi“, rekla je, uz ostalo, Miloševićeva.

Obostrano je konstatovano da veliki prostor za saradnju postoji i u oblasti informisanja koja je, praktično, već započeta višegodišnjim partnerstvom Festivala TV kompanija Moskovske oblasti „Bratina“, čiji je Miloševićeva gost, i Festivala TV i radio reportaže podunavskih zemalja „Profest“ koji se, uz podršku pokrajinske administracije, održava na Panoniji kod Bačke Topole.

Uz Miloševićevu, u razgovoru su učestvovali i predstavnici festivala „Profest“ i Radio-Televizije Vojvodine, dok su u ruskoj delegaciji, pored Eelene Černove, bili i Olga Dudarova, načelnik Uprave za obrazovanje Moskovske oblasti, Natalija Černišova, sekretar Saveza novinara Ruske Federacije i Sergej Bokov, direktor festivala „Bratina“.

Moskovska oblast je region sa nešto više od sedam miliona žitelja, koja važi za jedan od ekonomski najrazvijenijih regiona u Ruskoj Federaciji, poznat i po nizu eminetnih kulturnih institucija i manifestacija od izuzetnog značaja.

Deo tih manifestacija organizuje se i u Sergejevom Posadu, gradu od stotinak hiljada stanovnika udaljenom od Moskve sedamdeset kilometara koji je, uz ostalo, i centar ruske duhovnosti, a osnovao ga je Sveti Sergije Radonješki koji u ruskoj istoriji tradiciji ima ulogu sličnu ulozi Svetog Save u istoriji i duhovnosti Srba.

foto: ilustracija

POPULARNO