Seča stabala na Limanu i Podbari - Predviđena sadnja preko 100


Radnici Gradskog zelenila posekli su juče, više stabala u
Ulici Narodnog fronta, kao i jedno drvo u Ulici Đorđa Rajkovića kod Svilare.

Ovo je izazvalo negativne komentare Novosađana na društvenim mrežama, a u Zelenilu za 021.rs navode da se radi o zameni starih i oštećenih stabala. Objašnjavaju da je u toku realizacija projekta "Očuvanje i unapređenje zelenila ulice Narodnog fronta“, koji finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

- Glavno drveće u ovoj ulici je srebrnolisni javor koji je posađen pre više decenija. Ovu vrstu karakteriše brz rast, ali i krtost grana i kratak životni vek. Zbog toga su 2014. godine zamenjena najugroženija stabla. Projektom koji se trenutno izvodi predviđeno je obnavljanje drvoreda i zamena stabala koja su u međuvremenu devastirana. Takođe, u delu zelenih površina između zgrada i trotoara prisutno je zelenilo koje je posađeno nakon izgradnje tih zgrada i staro je više decenija. Zbog toga je neophodno zameniti ugrožene primerke - kažu u Zelenilu i dodaju da je predviđena sadnja 85 stabala (glog, divlji kesten, koprivić, piramidalni jasen, sorbus, lipa, vrba), kao i orezivanje 117 stabala.

Povodom seče stabla u Đorđa Rajkovića, u Gradskom zelenilu za 021.rs kažu da je to urađeno u sklopu uređenja zelenila u ovoj ulici, a projekat takođe finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

- Mnogobrojna stabla u ovoj ulici oštećeni su prilikom izgradnje objekata i potrebna je njihova zamena. Konkretno, ovaj projekat obuhvata uklanjanje tri stabla, ali i sadnju 55 novih stabala piramidalnog jasena i ukrasne trešnje, kao i 152 sadnice ukrasnog šiblja - navode u ovom javnom preduzeću.

Nadležni u Zelenilu kažu i da će u Đorđa Rajkovića biti rekonstruisan i travnjak površine 547 kvadratnih metara.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija