Šansa za Srbiju: 1,4 milijardi evra i preko 15.000 novih radnih mesta od širenja e-mobilnosti


Srpska automobilska industrija od širenja e-mobilnosti mogla bi
da generiše 16.000 novih radnih mesta i 1,4 milijardi evra u dodatnoj vrednosti do 2025. godine.

To je rečeno na nedavnom Drugom E-Mobility Forumu 2018.

Korišćenje električnih automobila u svetu beleži rast, a potrebno je zakonsku regulativu što se te oblasti tiče prilagoditi našim mogućnostima, rečeno je na tom Forumu koja se održava u okviru međunarodnog Sajma Energetike.

Konferenciju je otvorio direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu doc.dr Mihailo Jovanović koji je rekao da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Jovanović je dodao da je veoma važno da na vreme planski radimo na razvoju mreže pete generacije i da već sada sistemski pristupimo izradi akata koji su neophodni da bi omogućili široku upotrebu električnih i autonomnih vozila u Srbiji.

Sve to, kako je rekao, je u delokrugu rada više ministarstava i potrebno je formiranje radne grupe stručnih ljudi koji će pristupiti analizi izrade projekata kako bi u narednom periodu imali u potpunosti pravnu regulativu koja će omogućiti razvoj infrastrukture za korišćenje električnih vozila, a sa druge strane za postojanje i korisćenje autonomnih vozila

U okviru drugog foruma kako je rekao, biće predstavljene najbolje ideje koje se odnose na korišćenje električnih vozila i sistema infrastrukture na tom planu.

Direktor sektora za strategiju EPS-a Aleksandar Jakovljević rekao je da ova oblast prožima delokrug rada više institucija i da taj proces može biti uspešan ako svi činioci budu usklađeni i organizovani.

On je naveo da je potrebno primeniti i usvojiti regulativu da bi ovaj proces bio uspešan i da bi bio u skladu sa trendovima u svetu, ali i prilagođen uslovima u Srbiji.

"Važno je regulativu prilagoditi onome što su naše mogućnosti", rekao je Jakovljević.

Kako je istakao, korišhcenje električnih vozila u svetu beleži rast u svakom segmentu i razvoj elektromobilnosti predstavlja izazov.

"Kojom brzinom čhe se dešavati primena električnih automobila zavisi od više faktora, a možemo se ugledati na iskustva drugih koji su ovim putem prošli pre nas", rekao je Jakovljević.

Predsednik UO Nacionalne asocijacije elektricnih vozila (NAEV) Ivan Vulović rekao je da je važno da hvatamo korak sa onim što se dešava u svetu.

Ta asocijacija je dala predloge za električnu mobilnost Srbije, odnosno preduslove za ulazak u ovu oblast.

Važno je da se da prioroitet programima istraživanja i razvoja, odnosno da se obezbedi značajna uloga takozvanoj R&D elektrifikaciji i digitalizaciji drumskog saobraćaja .

Takođe je važno uspostavljanje nadležnih službi za e-mobilnost, ali i poreske okakšice.

"Nemanje poreskih olakšica za nabavku ovakvih vozila predstavlja ozbiljan problem" rekao je Vulović.

Istakao je da bi srpska automobilska industrija od širenja e-mobilnosti mogla bi da generiše 16.000 novih radnih mesta i 1,4 mlrd evra u dodatnoj vrednosti do 2025.godine.

To je pokazatelj koliko je ova priča ozbiljna, podvukao je on.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, parkingns.rs

U Srbiji električna vozila retkost - Novi Sad dobio punjač na Limanu

POPULARNO