Sa Kinom investicije skoro 9.000.000.000 evra


Srbija će sa Kinom realizovati ukupno skoro devet milijardi evra
investicija, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ona je posle sastanka ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, kojem je bila domaćin, rekla da je važno da sve zemlje učesnice u tom mehanizmu rade na povezivanju, kao i na uklanjanju nefizičkih barijera.

Istakla je da je vrednost investicija u infrastrukturi u Srbiji 16 milijardi evra, od čega je oko devet milijardi evra vrednost projekata sa Kinom u različitim oblastima. Mihajlović je kao primer navela da će ove godine biti završene deonice Koridora 11, na kojima su angažovani Kinezi, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

"To je rezultat našeg rada, našeg položaja, ali i naših dobrih odnosa sa Kinom", rekla je Mihajlović i istakla da je mehanizam CIEZ u potpunosti ispunio očekivanja kada je reč o Srbiji.

Kako je rekla, povezivanje je od presudnog značaja ako želimo da sustignemo razvijene države i da učestvujemo u održivom razvoju.

Potpredsednica Vlade Srbije je rekla da su na ministarskom samitu razmenjena iskustva svih zemalja učesnica u mehanizmu 16+1 i da je razgovarano o tome kako se može poboljšati povezanost u regionu i smanjiti nefizičke barijere, kako bi se omogućilo povećanje protoka robe i ljudi.

"Svako povezivanje u infrastrukturi, bilo da je energetska ili transporta, znači investicije, radna mesta, i bolji život građana, a to znači i održivi razvoj. U narednom periodu tu saradnju treba da produbljujemo, da razmenjujemo iskustva i da zajednički radimo na uklanjanju barijera efikasnom odvijanju saobraćaja", poručila je Mihajlović.

Ona je zahvalila Kini i kineskom predsedniku Si Đinpingu na pokretanju ove inicijative za saradnju i istakla da je velika čast što je Beograd domaćin jednog takvog skupa.

"Srbija je prepoznata kao jedan od lidera u saradnji sa Kinom u oblasti infrastrukture i koja radi na povezivanju sa regionom. Takođe je i zemlja u kojoj je sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana, sedište Asocijacije za infrastrukturu i saobraćaj u okviru mehanizma 16+1 i učesnik u projektu Jedan pojas, jedan put. Značaj tog samita je što smo se okupili da radimo zajedno i na povezivanju i na smanjenju nefizičkih barijera", rekla je Mihajlović u obraćanju novinarima posle sastanka.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, cescassawin/freedigitalphotos.net