Rekordno nizak vodostaj Dunava - brodovi na čekanju


Štetu od niskog vodostaja Dunava, koji već tri meseca opada
gotovo svakodnevno, tek ćemo da sabiramo. Obustavljen je izvoz žitarica, stopiran uvoz goriva iz pravca Mađarske, a proizvodnja struje za sada je smanjena za 20 odsto. Sa prvim jačim minusom treba očekivati led, upozoravaju nadležni.

Dunav beleži svoje rekorde. U Mađarskoj je najniži u poslednjih 7 decenija. Istoriju ispisuje i u Novom Sadu, gde je samo u poslednjih 7 dana opao za još pola metra, pa danas vodostaj iznosi minus 9. Plovi ko može i kome je isplativo. U beočinsku fabriku "Lafarž" energenti dolaze ovim kanalom. Barže koje pristižu poslednjih meseci nose manje od polovine kapaciteta.

"Mi smo petrol koks za potrebe koje imamo ove godine kupili na vreme, pola količine smo dovukli u fabriku, tako da još nismo ugroženi u smislu rada fabrike, ali ako ova situacija na Dunavu potraje još mesec – mesec i po dana, ostaćemo bez osnovnog energenta", izjavio je Dimitrije Knjeginjić, direktor "Lafarž Srbija".

A vode nema na vidiku, kažu u Lučkoj kapetaniji Novi Sad. Navode da u narednom periodu ne možemo očekivati značajniji porast vodostaja, ali zato sa minusom možemo očekivati led.

"Ako bude ovakav vodostaj i ako budu temperature desetak dana minus 10 – 15 vrlo brzo možemo očekivati led. Ako budu niske temperature tamo u decembru – januaru za pretpostaviti je i treba očekivati led. Bilo bi loše da ga ne očekujemo u ovakvim hidrometeorološkim ulslovima i da nas dočeka nespremne", kazao je Boris Oreb, šef Lučke kapetanije Novi Sad.

"Mi još uvek nismo ugroženi. Do sada smo imali štetu nekih 60-70 hiljada eura zbog niskog Dunava, ali ako ovo potaje još mesec, dva dana, šteta će biti u milionskim iznosima", dodao je Knjeginjić.

Štetu za sada beleže mnogi. Iz prvaca Mađarske gorivo Dunavom više ne stiže, dok iz Rumunije dolaze plovila sa trećinom kapaciteta. Zaustavljen je izvoz žitarica, a u hidroelektrani Đerdap očekuju da će proizvodnja električne energije biti smanjena za 20 odsto. Navode da je po dotoku Dunava ovo najgori oktobar u istoriji Đerdapa, a po tome kako se kreće srednji dnevni proticaj ne bi bilo iznenađenje da bude najniži ikad zabeležen.

Na Dunavu kod Bezdana, vodostaj je minus 86 centimetara. Tamo plovidba nije zaustavljena, ali i na tom delu Dunava brodovi prevoze znatno manje količine tereta, što u pitanje dovodi isplativost tog prevoza.

Brodovi koji su inače prevoze i do 1.200 tona sade tovare tek oko 300 tona. I tako će biti i narednih dana jer se uskoro ne očekuje porast vodostaja Dunava.

"Brodovi dolaze redovno, samo što tovare manju količinu tereta. Neki polovinu, neki tek trećinu ukupnog tereta. Ne mogu više jer je gaz nizak, a ima nekoliko problematičnih mesta u Srbiji i Mađarskoj. Ljudi ne mogu da prođu sa tim gazom i stoje. Jednostavno čekaju. Sada imamo nekoliko brodova u Bačkoj Palanci koji čekaju i nekoliko u Mađarskoj. Ti brodovi su u najavi, ali kada će nastaviti da plove niko ne zna. Svake godine bude nekada nizak vodostaj, nekada poplava. To je tako u rečnom saobraćaju. Kao i u svakom drugom. Pre nekoliko godina je bio led koji je obustavio plovidbu", rekao je Branko Mandić, šef Carinske ispostave Bezdan-Mohač.

Nizak vodostaj Dunava traje već nekoliko nedelja, a takvu godinu ne pamte ni iskusni brodari.

"Sa ovoliko dugim periodom ne pamtim. Bilo je niskog vodostaja, ali ovako dugo ne. Ovako nizak vodostaj je već mesec i po - dva. Plovidba je smanjena, a i ono što plovi nije natovareno punim kapacitetom. Možda 30 odsto, a možda i manje. Svi su sada u iščekivanju da voda nadođe", saopštio je Marin Đanić, brodski agent Yuagent, Bezdan.

Plovidba sa smanjenim teretom znači da je ovakav prevoz trenutno na samoj granici rentabilnosti, pa plove samo oni koji moraju.

"Gabaritni teret može i dalje, jer on nema neku veliku težinu i ono što se i dalje prevozi su žitarice, ali kažem sve je to na granici isplativosti", kazao je Đanić.

Brodovi koji su u Ukrajini ili Rumuniji natovarli punu količinu tereta prinuđeni su da čekaju.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO