Prva kafana u Novom Sadu na mestu današnje Matice Srpske - 1759. godine, karirani stolnjaci...


Kafane su nastale u 16. veku u Turskoj, u Istanbulu i put ka
Srbiji su pronašle preko Beča, gde su otvorene prve kafane u Evropi (s čime se ne slažu neki od domaćih izvora), prenosi Mondo.

Kafane, po svom uređenju u Turskoj, bila su mesta na kojima su se ispijale kafe i okupljalo muško društvo. U Beču su dobile novu društvenu komponentu - čitanje štampe, u tom momentu dostupne samo malom broju ljudi, ali su i dalje zadržale običaj da se u njima ispija kafa i eventualno čaj. Ženama je, uglavnom ulazak u kafane bio zabranjen, a i ako su bile u mogućnosti da budu deo kafenisanja sedele bi u kraju, bliže izlazu.

Upravo izraz kafenisanje najbolje oslikava tadašnje kafane, sve do prve polovine 18. veka, kad su se u Srbiji odomaćile prve kafane u većim gradovima. Kafenisanje je tada postalo kafanisanje, jer su Srbi iz bečkih i turskih kafana osim preuzete tradicije ispijanja kafe i muškog druženja uveli novinu u kafanu - alkohol. Od tada kafane postaju boemska okupljanja siromašnog i bogatog staleža, učenih ljudi i propalica, kulturne, poslovne i svake druge elite, na istom mestu sa najnižim slojem stanovništva. Kasnije su Srbi uveli i hranu u kafanu, a onda i živu muziku.

Od prvih srpskih kafana nije ostalo puno materijalnih tragova, ali smo, zahvaljujući turističkoj turi “Balzamovanje duše“ u Novom Sadu uspeli da otkrijemo ove, upravo napisane, ali i još neke zanimljivosti o prvim kafanama u ovom delu sveta, prenosi Mondo.

Novi Sad je na kafansku mapu dodat, pretpostavlja se, 1759. godine, kad je otvorena prva kafana na mestu današnje Matice Srpske. U toj kafani, koja više ne postoji, tradiciju srpskog kafanskog života započela su braća Todorović, u čijoj su kafani prvi put korišćeni i karirani stolnjaci, još jedno obeležje prave srpske kafane, koje se očuvalo do danas.

izvor: mondo.rs, foto: NSinfo