Pravilnik o diskriminaciji u školama - ipak ne pominje rođendanske pozivnice


Nedavno se u medijima pojavila vest kako novi Pravilnik
predviđa da ako đak proslavlja rođendan, mora da pozove celo odeljenje, a na ovu "odredbu" reagovali su i predstavnici Ministarstva prosvete kao i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Međutim, nigde na 23 strane Pravilnika koji je dostupan na internetu ne može da se pročita slična odredba, a u njemu čak ne postoje ni reči "proslava, "rođendan" i "pozivnice".

Tijana Savković, predsednica Tima za zaštitu od diskriminacije u Medicinskoj školi "7. april" Novi Sad, kaže za 021.rs da ona za tu odredbu nikada nije čula, niti je nešto slično pročitala u Pravilniku koji škola poseduje.

"Rođendani se slave van škole i školskih časova, to mi ne određujemo. Ne vidim zašto dete ne bi moglo da pozove samo dva, tri najbolja druga ili drugarice na svoj rođendan, naročito kada uzmemo u obzir koliko to utiče na kućni budžet", objašnjava Savković.

Biljana Jeličić, koja je na istoj poziciji u Timu OŠ "Marija Trandafil" Veternik takođe ne zna za postojanje ovakve odredbe, ali smatra da je ovo dobar primer kroz koji se roditeljima može objasniti konkretan način diskriminacije.

"Pozivnice za proslavu rođendana svoje dece roditelji ne treba da dele u školi, već u svoje privatno vreme, na način koji sami izaberu. Time proslava dečijeg rodjendana, koja je u privatnoj organizaciji, ne bi dovela do diskriminisanja dece koja, eventualno, ne bi bila pozvana. A u školi bi se izbeglo diskriminatorno ponašanje, koje se može prepoznati i sprečiti", kaže Jeličić za 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO