Polovni dizelaši i dalje skupi za Srbiju


U Nemačkoj su ekološki propisi sve stroži, pogotovo kada je reč
o dizelašima. Mada Balkan ne želi da postane "automobilsko groblje Evrope", tamo vlada i razočaranje jer cene polovnih automobila iz Nemačke sporo padaju.

Mirko tačno zna zašto je došao kod trgovca polovnim automobilima u Beogradu. Hoće starijeg dizelaša, bez kvarova, koji malo troši. Već dugo prati šta se događa u Nemačkoj, tačnije raspravu o zabrani dizelašima u nekim gradovima.

"Čuo sam o tome i očekivao sam da i kod nas zbog toga cene padnu. Ali nisam primetio da se to dogodilo. Bio sam strpljiv, neko vreme sam čekao da se u Nemačkoj donesu odluke i očekivao sam da će nas takvi automobili preplaviti. Ali uopšte ne vidim da su cene pale", kaže Mirko za Dojče vele.

I mediji u Srbiji su još prošlog leta najavljivali da će više od 300 hiljada polovnih automobila stići iz Nemačke. Ali, do toga nije došlo, kaže Biljana koja radi za trgovca polovnim automobilima. Pogotovo nema automobila kakvi se traže u Beogradu, onih koji ne spadaju u skupe.

"Naši automobili dolaze iz Nemačke, Francuske, Belgije, Holandije, Švajcarske... Kupljeni su uglavnom na aukcijama. Nekih 20, 30 odsto dolazi iz Nemačke. Reč je uglavnom o dizelašima do 2.000 kubika, godišta između 2005. i 2008. Ali prodajemo sve, kako starije tako i novije automobile od norme Euro 3 pa do najnovijih normi", kaže Biljana.

izvor: Dojče vele, 021.rs, agencije, foto: ilustracija