Otvorena kulturna stanica Svilara - adaptacija objekta Radija NS i Studija M, u budući muzej 20. veka


Povodom otvaranja i početka rada, a u okviru koncepta
„24 sata Svilara“, u novoj kulturnoj stanici, pred brojnom publikom, upriličen je program koji je započeo svetlosnom instalacijom „Smoking Chimney“, a zatim je nastupio „Frame Orchestra“, autorski bend koji predvodi Lazar Novkov.

Reč je o kulturnoj stanici koja je nastala rekonstrukcijom jednog od najstarijih objekata industrijskog nasleđa, nekadašnje fabrike za bojenje svile i koja podržava lokalnu aktivističku i umetničku scenu i rad udruženja „Almašani“ kao i obližnje Akademije umetnosti.

Manifestaciji povodom otvaranja ''Svilare'' prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Novi Sad živi i raste, a danas pokazujemo da smo znali šta radimo kada smo obećali da će kulturna dešavanja biti organizovana u svim delovima grada. Ljubav prema svom gradu iskazuje se tako što obezbeđujete više sredstava, i od Republike i od Pokrajine, za ulaganje u važne oblasti. Ljubav se iskazuje tako što se borimo da stvorimo uslove da ljudi ovde ostaju da žive. Zato otvaramo i fabrike, nove vrtiće, i borimo se za izgradnju novih mostova. Ovo je pobeda građana Podbare i posebno se zahvaljujem udruženju „Almašani“ koje direktno učestvuje u važnim projektima za Podbaru i almaški kraj - naglasio je gradonačelnik Vučević i najavio nova ulaganja u širenje kapaciteta OŠ ''Ivan Gundulić'' na Podbari.


Projekat kulturna stanica ''Svilara'' je realizovala Fondacija ''Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" uz podršku Grada Novog Sada i Vlade Republike Srbije. Ranije ove godine otvorene su kulturna stanica ''Eđšeg'' i mobilna kulturna stanica ''Karavan'', a do 2021. godine, kako je najavio direktor Fondacije ''Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković, treba da bude oformljeno ukupno šest kulturnih stanica.

Takođe, u Velikoj hali ''Svilare'' prisutni su mogli da posete izložbu „14/24 u Svilari“ koja predstavlja 14 slikara iz celog sveta, a koje je odabrala poznata slikarka Gala Čaki. U društvenom centru ''Svilare'' austrijski umetnik Gerhard Flekač predstavio je instalacije kroz koje umetnik na različite načine istražuje svilu, smeštajući je kontekstualno u objekat bivše fabrike za bojenje svile. Izložbe vode kustosi iz Galerije Matice srpske.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da su Pokrajinska vlada, Grad Novi Sad, Fondacija „Novi Sad 2021 - EPK" i RTV Vojvodina, postigli dogovor da se započne realizacija još jednog novog, važnog projekta. Reč je o adaptaciji objekta Radija Novi Sad i Studija M, u budući muzej 20. veka, kojim će upravlјati Kulturni centar ''Miloš Crnjanski'' a sadržaj će osmisliti Fondacija, te će, posebno Studio M, biti mnogo zastuplјeniji u kulturnom životu.

foto: facebook.com/NoviSad2021, vojvodina.gov.rs

POPULARNO