Novi Sad neće uvesti "policijski čas" za maloletnike


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da Novi Sad
neće uvesti "policijski čas za maloletnike", navodeći da nije zagovornik radikalnih i represivnih mera.

"Policijski čas je gruba i nezgrapna definicija. Za mene neprihvatljiva. Ovo je slobodni grad. Ovo je grad slobodnih građana. Tako je i nastao. Ne možete ovde da uvodite nikakve policijske časove, osim, ne daj Bože u nekim ekstremnim situacijama. Ti termini su apslolutno neprihvatljivi. A da li treba da nešto da uredimo. Da. Ali pre svega treba da se razgovara u svakoj porodici i u svakoj školi", rekao je Vučević za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo kako bi trebalo da se radi na preventivi, ali je dodao da će saslušati zaključak Koordinacionog tela za prevenciju nasilja među mladima, gde učestvuju pedagozi, psiholozi i roditelji.

"Ja mislim da postoje neke druge metode, koje možemo da primenimo. Nisam siguran ni pravno da li grad uopšte može da donosi takve odluke. Ono što je nama potrebno je koordinirano delovanje sa roditeljima i ne možete samo administrativnim merama rešiti te probleme. A treba da uđemo u koštac sa njima", dodao je Vučević.

Podsetimo da je Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama predložilo 5. oktobra nove mere za suzbijanje vršnjačkog nasilja, među kojima se izdvaja zabrana kretanja maloletnika bez pratnje u kasnim večernjim satima.

Član Gradskog veća za obrazovanje i predsednik Koordinacionog tela Vladimir Jelić rekao je da će ovo telo pokrenuti inicijativu da se maloletnicima onemogući da u kasnim večernjim satima budu na ulici bez pratnje punoletne osobe. Po njegovim rečima, takva mera je zastupljena u pojedinim evropskim državama i dala je rezultate.

Tako bi mlađima od 16 godina bilo zabranjena da borave van kuće bez pratnje punoletne osobe koja odgovara za njih posle ponoći leti, a zimi posle 22 časa, a nove mere bi podrazumevale i zabranu ulaska maloletnicima u bilo koju vrstu ugostiteljskog objekta nakon 22 sata.

izvor: RTS, 021.rs, agencije, foto: NSinfo

"Policijski čas" za maloletnike u Novom Sadu - kući do 22h?

POPULARNO