Novi Sad raspisao poziv za privatnog partnera za Spens - novi sadržaj na uglu Sutjeske


Grad Novi Sad raspisao je prethodno najavljen poziv
potencijalnim partnerima za javno-privatno partnerstvo u Spensu.

Oglas je neobavezujući i Novom Sadu će poslužiti da vidi ima li zainteresovanih domaćih i stranih firmi, fondova ili pojedinaca spremnih da ulože u sređivanje i potom upravljanje JP Sportski i poslovni centar "Vojvodina", popularnim Spensom. Ovaj oglas se pojavio nekoliko nedelja nakon što je gradonačelnik Miloš Vučević u javnosti pokrenuo pitanje sudbine ovog sportsko-poslovnog objekta, građenog samodoprinosom Novosađana pre nepune četiri decenije, prenosi 021.rs.

U pozivu se navodi da investiciona ulaganja u Spens podrazumevaju sve radove potrebne za njegovu efikasniju iskorišćenost, bolju energetsku efikasnost, stabilniju i bolju infrastrukturu, a koja podrazumeva sve građevinske i druge radove sa ugradnjom instalacija, postrojenja i opreme, kao i investiciona ulaganja u dodatni prostor koji će činiti zasebnu ili objedinjenu funkcionalnu ili tehničku celinu. Svi ovi radovi mogu se obaviti na površini postojećeg objekta, dok bi novi sadržaj bio na uglu Sutjeske i Bulevara cara Lazara, gde je, inače, prema urbanističkim planovima dozvoljena gradnja hotela visokog 16 spratova.

Gradska vlast je u oglasu navela i da se pod upravljanjem i unapređenjem poslovanja Spensa "podrazumeva upravljanje poslovanjem preduzeća od strane profesionalnog menadžmenta sa iskustvom u upravljanju objektima slične veličine ili namene u regionu ili svetu". Novi Sad očekuje da potencijalni privatni partner dostavi Pismo o zainteresovanosti u kojem bi iskazao zainteresovanost da vodi Spens i uloži u njega, sa ciljem revitalizacije i ekonomskog oporavka preduzeća uz zaštitu javnog interesa.

Pismo mora da, uz podatak o partneru i reference, sadrži i okvirni plan za period od najmanje 15 godina, idejno rešenje za investicioni program, planiranu strukturu finansiranja i sredstva obezbeđenja. Rok za dostavljanje ponuda je 20. decembar u 12 časova, a analizu prispelih ponuda će obaviti komisija, prenosi 021.rs.

Konačnu odluku o javno-privatnom partnerstvu, pored saglasnosti republičkih organa, donosi Skupština grada, tako da je ovaj poziv samo početak postupka koji će potrajati nekoliko godina ukoliko se Novi Sad i definitivno odluči za pronalaženje privatnog partnera za Spens.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo

"Niti iko ruši Spens, niti ima plan i projekat za to - pričamo o ozbiljnom pristupu rešavanja problema"

POPULARNO