Novi Sad dobija i KC Svilara - projekat "Novi Sad 2021" sprovodi se na najbolji mogući način


Pripreme Novog Sada za 2021. godinu i titulu Evropske
prestonice kulture teku veoma dobro, ocena je briselskog Panela eksperata zaduženog za izbor i rad evropskih prestonica kulture, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni dvogodišnji rezultati rada Fondacije „Novi Sad 2021”.

Tim povodom direktor Fondacije Nemanja Milenković je za 23. oktobar najavio otvaranje nove kulturne stanice, te će tako, nakon „Karavana” i „Eđšega”, Novi Sad dobiti i KC „Svilara”.

U novootvorenim prostorijama Fondacije „Novi Sad 2021”, Milenković je najavio ključnu fazu u obnovi i razvoju Kineske četvrti – kreativnog polisa, i to simbolično od 13. oktobra, na dvogodišnjicu dobijanja titule Evropske prestonice kulture.

– „Kineska” je metafora projekta „Novi Sad 2021”. Baveći se činjenicama, utisci su ostali u delu subjektivnih interpretacija. Tako i sada, pozitivne činjenice o našem radu od nezavisnih eksperata nama ostavljaju samo prostor za utisak da smo na dobrom putu i da ćemo na taj način nastaviti da radimo sve do 2021. godine – kazao je Milenković.

Po njegovim rečima, naredne godine biće otvorene još dve kulturne stanice: „OPENS” u Kineskoj četvrti i „Klisa”.

Milenković kaže i da je Fondaciji preostalo da pojača segment razvoja publike i marketinga, a da su nezavisni eksperti kazali da je infrastrukturni deo projekta čak i preambicizan.

– Izveštaj upućen Novom Sadu jedan je od najpozitivnije ocenjenih – kažem to iz iskustva jer sam imao priliku da pročitam veliki broj izveštaja i drugih dokumenata koji su usmereni ka evaluaciji projekata Evropske prestonice kulture – istakao je tom prilikom rukovodilac Sektora Fondacije „Novi Sad 2021” za razvoj programa Vuk Radulović.

– U izveštaju o našem projektu panelisti su istakli značajan napredak u razvoju programa projekta „Novi Sad 2021” i jasno definisanu umetničku viziju. Takođe, pohvaljen je napredak najznačajnijih servisa koji se razvijaju u okviru projekta, poput Novosadskog volonterskog servisa, ali i započetih radova u okviru infrastrukturnih projekta.

Pozitivne ocene stigle su i za nezavisnost tima Fondacije i timski duh koja vlada među članovima tima.

On je dodao da je takva ocena samo dodatno potvrđena dolaskom evropskog komesara za kulturu, mlade i obrazovanje Tibora Navračiča u Novi Sad, kada je i on sam izjavio da se projekat „Novi Sad 2021” sprovodi na najbolji mogući način, te naglasio da su rezultati veoma vidljivi, i to samo dve godine od dobijanja te prestižne titule.

Članovi tima za evaluaciju, sačinjenog od nezavisnih eksperata s Univerziteta u Novom Sadu doc. dr Miroslav Vujičić i doc. dr Sanja Kovačić predstavili su način istraživanja i rada tog tima, ističući značaj takvog pristupa i preliminarne rezultate istraživanja lokalne zajednice.

– Veoma je dobro što je proces evaluacije krenuo na vreme da bi se jasno iskazali rezultati gde je Novi Sad bio na početku procesa, a gde će biti posle 2021. godine, jer će se time ocenjivati značaj dobijanja titule za naš grad – objasnio je profesor Vujičić.

– Osim dugoročnog karaktera, kombinacije kvantitativnog i kvalitativnog istraživanja i učešće multidisciplinarnog tima eksperata predstavlja dodatnu vrednost praćenja efekata Evropske prestonice kulture na sve aspekte života grada.

Da se već sada među građanima beleži jasno pozitivan stav o tituli koju je poneo naš grad (više od 80 odsto građana), navela je dr Sanja Kovačić, i dodala da su efekti titule EPK po grad prepoznaju kao pozitivni, pogotovo kada je reč o razvoju kulturne ponude u gradu, decentralizaciji kulture, uključivanja građana, kao i o razvoju turizma, jer je 96 odsto ispitanika istaklo te dobre strane Evropske prestonice kulture.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

Novi Sad dobio novi mural: Samo strpljenje i vreme pretvaraju...