Novi pravilnik - Ceo razred zoveš na rođendan, ili nikoga


Deca u Srbiji na svoje rođendane trebalo bi da pozovu sve
drugare iz odeljenja ili nijednog, predviđa novi pravilnik o suzbijanju diskriminacije.

Pravilnik o diskriminaciji u školama - ipak ne pominje rođendanske pozivnice


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za TV Prva da takva odredba može da postoji, a da će praksa pokazati ukoliko dođe do problema.

"Pravilnik možete da promenite mnogo brže nego zakon ukoliko uvidimo problem. Nije suština da imamo dokument koji se ne primenjuje. Tema rodne ravnopravnosti treba da se provlači kroz sve nastavne predmete u školi", rekla je Janković.

Pravilnik je u primeni od 1. septembra, a prema rečima Brankice Janković nije teško pozvati sve drugove na rođendan, ali je pitanje da li je moguće organizovati da imate takvu koheziju da se svi u odeljenju druže.

Ona je pojasnila da kabinet koji predvodi nije učestvovao u izradi pravilnika, ali da kontroliše kako se propisi sprovode.

"To što nismo učestvovali nije značajno. Dali smo preporuku da ga treba što pre doneti, jer treba da olakša nastavniku kako da postupa u slučaju sumnje da postoji diskriminacija", rekla je Janković i dodala da se roditelji najviše žale na ostvarivanje prava na obrazovanje učenika sa invaliditetom.

"Česte su diskriminacije jer neko nema novca za neke patike ili garderobu i to je nedopustivo", dodala je Janković, a prenosi B92.

izvor: mondo.rs, b92.net, agencije, foto: ilustracija

Pravilnik o diskriminaciji u školama - ipak ne pominje rođendanske pozivnice