Novi Kamenički park - Masovna akcija ozelenjavanja, bira se ima za novi park između NN i Detelinare


Zahvalјujući zajedničkom ulaganju Grada Novog Sada i AP
Vojvodine Kamenički park dobio je novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu, kao i dečje igralište.

Izvedenim radovima je sanirana postojeća glavna pešačka staza, koja datira iz vremena nastanka parka. Odabrani beton svojim površinskim izgledom podseća na rizlu, uklapajući se na taj način u izgled parkovskih staza sa tucanikom, a opet je mnogo postojaniji i dugotrajniji od tucanika.

Površine su čvrste, ravne i otporne na klizanje. Izgrađena je nova pešačka staza preko postojeće, koja ide paralelno sa Dunavom, od betona. Ukupna površina saniranih staza iznosi 6238 m2.


Kamenički park obišli su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

- Najveći i najstariji park nije bio u fokusu prethodnih decenija, ali sada to ispravlјamo i činimo ga daleko atraktivnijim za posetioce. Ovo je tek prva faza obnove, a već je obezbeđen novac za drugu fazu, i uskoro će biti raspisana javna nabavka. Do sada smo u ovaj posao uložili 70 miliona dinara, a kreće i nova investicija takođe od 70 miliona dinara.

Sasvim je prirodno da najveći grad u Vojvodini ima odličnu saradnju sa Pokrajinom i otvorena vrata za sve vredne projekte koje želimo da kandidujemo i koji doprinose kvalitetu života Novosađana.

Završili smo i projekat izgradnje novog parka između Novog naselјa i Detelinare, sledi javna nabavka, a pozvaćemo Novosađane da predlože ime za novi park koji naš grad dobija posle trideset, četrdeset godina – naglasio je Miloš Vučević i za sledeću godinu najavio veliku kampanju i akciju za ozelenjavanje grada.

- Pozvaćemo sve ustanove, institucije i pojedince da se uklјuče u akciju i da naš grad bude zeleniji i bogatiji, po modelu koji smo videli u velikim evropskim gradovima. Dakle, reč je o sinhronizovanoj, koordiniranoj, masovnoj zajedničkoj akciji, jer nam je cilј da grad bude najlepše mesto za život – kazao je novosadski gradonačelnik.


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je prijatno iznenađen vrhunskim kvalitetom izvedenih radova koji su učinili da park dobije potpuno nov izgled, i da je to postignuto zahvalјujući najbolјoj saradnji Pokrajine i Grada u poslednjih petnaest godina.

On je takođe naglasio da veliki izazovi tek predstoje kada je reč o zajedničkim projektima i ulaganjima, kao što su izgradnja novog mosta na Dunavu, prečistača otpadnih voda, ali i rešavanja pitanja Regionalne deponije.

Duž saniranih staza u Kameničkom parku je postavlјeno 58 solarnih panela i 44 LED svetilјke, kao i linearno podno osvetlјenje sa ukupno 197 LED svetilјki. Park je dobio 49 klupa, 12 parkovskih stolova, 28 korpi za otpatke.

U cilјu povećanja bezbednosti, postavlјena je zaštitna ograda oko jezera u parku. Za najmlađe posetioce postavlјeno je dečje igralište kao potpuno novi sadržaj. U parku postoji više ambijentalnih celina koje datiraju iz vremena nastanka parka, a u okviru sprovedenih radova uređen je vidikovac - veštački nasut breg ispod donje staze.

Izrgrađeni su stepenište i ograda, a terasa je posuta tucanikom i postavlјene su klupe za odmor.


Spomenik prirode Kamenički park je najstariji i najveći park u Novom Sadu, površine oko 33ha.

Odlukom Skupštine grada proglašen je za značajno prirodno dobro III kategorije, a poveren je na upravlјanje JKP ''Gradsko zelenilo'' Novi Sad.

foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO