"Nećemo menjati Zakon o radu, bolovanja regulisana"


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Zoran Đorđević izjavio je da neće biti izmena u Zakonu u radu koje se odnose na proveravanje bolovanja zaposlenih i oštrije kažnjavanje tzv. lažnih bolovanja.

Povodom medijskih spekulacija da su u pripremi izmene Zakona o radu koje će poslodavcima omogućiti da proveravaju bolovanja zaposlenih i da će se kažnjavati lažna bolovanja, Đorđević je rekao da te informacije nisu tačne i da Ministarstvo za sada ne razmišlja o izmenama i dopunama tog zakona. "Po našem planu to bi trebalo da bude tek 2020. godine. Pročitao sam o navodnim izmenama, ali mi uopšte ne razmišljamo u tom pravcu. O bolovanju je već sve definisano u sadašnjem zakonu", kazao je Đorđević za TV Prva.

On je naveo da je članom 179. jasno precizirano kako se koristi bolovanje i kako poslodavac može da proverava da li je zaposleni zaista na bolovanju.

Na pitanje da li će biti dodatnih kontrola bolovanja, ministar je naglasio da nema potrebe za tim. "Nema razloga da bilo šta u tom mehanizmu menjamo. Bolovanje je važan mehanizam koji omogućava zaposlenom da ode na plaćeno odsustvo, ako ne može da obavlja posao zbog zdravstvenih problema", naveo je Đorđević.

Ministar je demantovao i medijske napise o uvođenju olakšica za poslodavce koji redovno plaćaju poreze koje, navodno, zbog toga neće proveravati inspekcije za rad.

"Ni to nije tačno, oni koji rade u legalnom tokovima upravo priželjkuju inspekciju, jer ona može da potvrdi da rade kako treba ili da im sugeriše kako da poboljšaju rad. Uloga inspekcije nije samo da kažnjava, već i da savetuje poslodavce kako da bolje rade", naveo je Đorđević.

Na pitanje imamo li dovoljno inspektora za rad, ministar je rekao da je broj inspektora utvrđen polazeći od činjenice da u Srbiji, kako kaže, nema velikog kršenja zakona. "U takvim okolnostima inspektora ima sasvim dovoljno. Inspekcija je u ovoj godini u odnosu na prošlu obavila 46 odsto više inspekcija - čak 52 000 što je sasvim dovoljno kada se uzme u obzir da imamo 70.000 privrednih subjekata", naveo je Đorđević.

izvor: Tanjug, Prva, agencije, foto: aireowrt/freedigitalphotos.net

POPULARNO