Mlinarsko-pekarski dani na Novosadskom sajmu od četvrtka


Mlinarsko-pekarski dani u okviru Trećeg sajma mlinarstva
pekarstva, poslastičarstva i pakovanja održavaju se od 11. do 13. oktobra u Master centru Novosadskog sajma.

Pored predstavljanja dostignuća, saznanja i trendova u proizvodnji, skladištenju, preradi, pakovanju i kontroli kvaliteta žita, brašna, pekarskih i poslastičarskih proizvoda, sajam će pratiti stručni program konferencije usmeren na dve, u ovom sektoru trenutno, goruće teme: kvalitet pšenice i pravilnik o deklarisanju.

11. oktobar

Kvalitet pšenice: Stanje, problemi i rešenja sa akcentom na rod 2018. godine

Kroz niz predavanja vodećih eksperata za kvalitet pšenice, predstavnika državne uprave, trgovaca, stručnjaka iz prakse i udruženja proizvođača i prerađivača iniciraće se diskusija usmerena na donošenje preporuka mera kojima će se unaprediti ova, ključna karika u obezbeđenju kvaliteta finalnih proizvoda. Posebno će sa aspekta uticaja loših klimatskih uslova tokom dozrevanja i žetve pšenice biti obrađen kvalitet pšenice roda 2018. godine i njegov uticaj na proizvodnju i kvalitet finalnih proizvoda – brašna i hleba.

12. oktobar

U susret potrošačima: Primena pravilnika o deklarisanju

Razmotriće se stanje, mere i problemi na usaglašavanju deklaracija mlinski, pekarskih i poslastičarskih proizvoda sa novim pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. Biće predstavljena istraživanja usmerena na sagledavanje stavova i poverenja potrošača kada je u pitanju autentičnost proizvoda i sadržaj deklaracija i istaći će se propusti, ali i pozitivni primeri vezani za deklarisanje proizvoda. Poseban akcenat će biti dat na deklarisanje nutritivne vrednosti proizvoda i efekata koje proizvodi mogu da imaju na zdravlje potrošača.

Organizator sajma je "Mlinpek", a suorganizator je Novosadski sajam.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO