"Mame su zakon" - protest i performans u nedelju na Trgu slobode


Inicijativa "MameSuZakon", koja okuplja sve građane i građanke
u borbi za izmenu zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, u nedelju, 4. novembra stiže u Novi Sad i izvešće performans, prenosi 021.rs.

Inicijativa se već mesecima bori da se izmene diskriminatorne odredbe pomenutog zakona.

Najbitnije izmene koje se traže su: da se broj meseci koji ulaze u obračun naknada smanji sa 18 na 12 meseci; da svaka majka ima pravo na nadoknadu najmanje u visini republičkog minimalca; da se ne diskriminišu dodatno poljoprivredne osiguranice; da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta; da nadoknade po osnovu invaliditeta i nadoknade tokom odsustva sa posla ne isključuju jedna drugu; da porodice koje imaju treće, četvrto i svako sledeće dete, a koji nemaju navršenih 10 godina, imaju pravo na nadoknadu.

Inicijativa će na Trgu slobode održati protest i performans kako bi građani i građanke shvatili u kakvom položaju se nalaze žene koje pogađa ovaj zakon.

Biće organizovana izložba #NevidljivaRadnica, koju će činiti eksponati - komentari žena koje su na društvenim mrežama pod haštagom #NevidljivaRadnica odgovarale na pitanje: "Koliko imate radnog staža koji nigde nije evidentiran i koji vas čini nevidljivom radnicom?"

Pročitajte više >> izvor: 021.rs, foto: ilustracija

POPULARNO