Izgradnja nove zgrade Instituta Biosens - na površini od 7.000 kvadratnih metara


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i premijerka Srbije
Ana Brnabić, obišli su u Novom Sadu lokacije na kojima Vlada Srbije i Pokrajinska vlada zajednički realizuju izgradnju Naučno-tehnološkog parka, nove zgrade Instituta Biosens i Studentskog kulturnog centra.

Po obilasku radova Mirović je izjavio da će izgradnja nove zgrade Instituta Biosens, na površini od 7000 kvadratnih metara, početi 2019. godine.

„U novom prostoru će Institut Biosens moći efikasnije da razvija projekte koje je i do sada razvijao u prostoru zgrade Rektorata, koji nije bio adekvatan, imajući u vidu značaj Instituta, potencijale i mogućnosti koje otvara za sva istraživanja i celu našu zemlju“, naveo je Mirović.

Mirović i Brnabićeva obišli su i lokaciju na kojoj će početi izgradnja zgrade Studentskog kulturnog centra u kojoj će biti smešten i novi restoran za ishranu studenata i drugi sadržaji.

„Izgradnja tog objekta će takođe početi sledeće godine“, najavio je Mirović dodajući da su i za zgradu Instituta Biosens i Studentskog kulturnog centra obezbeđene građevinske dozvole.

„Naučno-tehnološki park, koji će biti završen do kraja sledeće godine, Institut Biosens, Studentski kulturni centar – predstavljaju krunu Novosadskog univerziteta, jednog od najbrže rastućih univerziteta u ovom delu Evrope, sa sjajnim rezultatima u mnogo oblasti“, kazao je Mirović.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da su Naučno-tehnološki park i Institut Biosens, dva najveća i najvažnija projekta ulaganja u infrastrukturu koja podržava nauku, inovacije start-ap kompanije, koji će služiti Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji za, kako je navela, malo drugačiju paradigmu rasta i razvoja Srbije, koja se oslanja na ekonomiju znanja, inovacija i nauke.

Brnabićeva je najavila da će sledeće godine biti formiran fond za nauku, te da će više novca biti izdvojeno i za Fond za inovacije.

foto: NSinfo

POPULARNO