Hladno jer toplane nisu počele da greju? To se neće promeniti jer takvi su propisi...


Plaćate grejanje cele godine, a ovih dana vam je hladno jer
toplane nisu počele da greju? To se neće promeniti jer takvi su propisi, objašnjavaju iz Toplana.

Svake godine ista priča. Niske temperature početkom oktobra i hladni radijatori. Svi se pitaju zašto mora da se čeka 15. oktobar? Predsednika Upravnog odbora Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", Dejan Stojanović za TV Prva objašnjava da su jednostavno rečeno takvi propisi.

On objašnjava da je prema važećim propisima 1. oktobar taj datum od kog se može početi sa funkcionalnim, a potom i sa toplim probama grejanja. Kada je reč o funkcionalnim promaba reč je o tome da se tokom njih isprobava samo funkcija, a toplotne znače da će građani na kratko osetiti tople radijatore.

Na pitanje da li je svestan da je napolju hladno, pogotovo ujutro i tokom noći, Stojanović kaže da jeste i da nam se menja klima pa bi zbog toga trebalo da se razmisli i o izmeni pravila. Pravila su trenutno takva i toplane ne mogu da ih nepoštuju.

Na konstataciju da se godinama "vrti ista priča", ljudi se žale na hladoću ustanovima, mediji pritiskaju a ništa se ne menja alii na pitanje kada će se zaista nešto po tom pitanju promeniti, Stojanović odgovara da će se to dogoditi kada to odluče osnivači toplana – gradovi.

"Suština je da se odluke i pravila moraju promeniti, toplane mogu da iniciramo šta hoćemo, ali to su odluke gradskih veća. Nije problem u toplanama. One jesu bile van funkcije šest meseci i uvek na početku ima dečijih bolesti, ali suštinski zakon je takav i ako se uradi drugačije krši se zakon, odnosno odluke lokalne samouprave", objašnjava on.

Prema njegovim rečima, trebalo bi sad pustiti da prođe ova grejna sezona, a od maja započeti ozbiljnu kampanju, uz pritisak medija, da se lokalne samouprave odluče na to da izmene postojeća pravila. "To je jedna rečenica", zaključuje Stojanović.

izvor: Prva, b92.net, agencije, foto: NSinfo