Gradi se gasovod Futog - Beočin, projekat od nacionalnog značaja


Stanovnici Beočina mogu da računaju da će im za grejanje na
raspolaganju biti i prirodni gas, s obzirom na to da će se raditi na izgradnji gasovoda Futog - Beočin.

Trenutno se radi na nacrtu prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora transportnog gasovoda Futog - Beočin, sa elementima detaljne regulacije. Investitor projekta je Srbijagas, nosilac izrade prostornog plana je Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a obrađivač je firma "Saputnik M" iz Sombora, prenosi 021.rs.

Novoplanirani transportni gasovod vodiće od glavnog razvodnog čvora u Futogu do glavne merno-regulacione gasne stanice u Beočinu.

Ova trasa koridora gasovoda neće prolaziti kroz Nacionalni park "Fruška gora", niti će tangirati područja pod režimima zaštite, ali prelazi preko zaštićenog prirodnog dobra-spomenika prirode i to pojedinačnih stabala i grupe stabala.

Izgradnja ovog gasovoda energetski je prioritet države, što se navodi i u Strategiji razvoj energetike Srbije do 2025. godine. Prioritet države je, navodi se u Nacrtu, povećanje korišćenja prirodnog gasa i obnovljivih izvora energije, korišćenje novih energetski efikasnijih i ekološki prihvatljivijih energetskih tehnologija i uređaja i opreme za korišćenje energije. Jednom rečju - ekonomičnost, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija