Gorivo od početka godine i do 15% skuplje


Hrana u Srbiji će sigurno poskupeti zbog neprestanog rasta cena
naftnih derivata koje su od početka godine veće za oko 15 odsto, ističu stručnjaci.

Kako objašnjavaju, veće cene goriva su uvek za posledicu imale to da povlače za sobom sve ostalo, a pre svega poljoprivredne proizvode i transport.

S obzirom na to, dodaju, da su naftni derivati skuplji za oko 15 odsto u istoj toj meri se očekuje i rast cena hrane, prenosi Blic.

U Srbiji je od početka godine cena goriva na benzinskim stanicama porasla između 13 i 15,4 procenata u zavisnosti od vrste derivata.

Tako je prosečna cena benzina evro premijum BMB-95 na početku 2018. iznosila oko 143 dinara za litar, a polovinom oktobra to gorivo je koštalo 165 dinara. Litar evrodizela, za koji je u januaru trebalo izdvojiti 150,42 dinara po litru, danas košta u proseku oko 170 dinara.

Prema tim podacima, evro premijum BMB-95 je za devet meseci ove godine poskupeo u maloprodaji za oko 15,4 odsto, a evrodizela za oko 13,3 odsto.

Glavni uzrok ovakvog skoka cena naftnih derivata je cena sirove nafte koja je na svetskom tržištu u oktobru dostigla višegodišnji maksimum, a barel nafte tipa Brent koštao je i više od 85 dolara, što je najviša cena u poslednje četiri godine.

izvor: blic.rs, agencije, foto: Feelart/freedigitalphotos.net