EU zabranjuje plastične tanjire, kese, slamke, štapiće za uši... jedan opušak zagadi 1.000 litara vode


Proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu, poput tanjira
escajga, slamki ili štapića za uši, biće zabranjeni u EU, sudeći prema planovima koje su velikom većinom usvojili evroposlanici.

Prema nacrtu planova koje je usvojio Evropski parlament, ti proizvodi, koji čine više od 70 odsto otpada u morima, biće zabranjeni na tržištu EU od 2021. Na listu plastike koja će biti zabranjena poslanici su dodali proizvode od okso-biorazgradive plastike, poput kesa ili amabalaže za hranu od polistirena.

Istovremeno će u članicama EU potrošnja nekih proizvoda za koje još ne postoji "zelena" alternativa biti smanjena za najmanje 25 odsto do 2025. Među tim proizvodima su kutije za sendviče i palete za voće, kolače i sladoled koje su za jednokratnu upotrebu.

Kako navodi EP, članice EU će usvojiti nacionalne planove kako bi ohrabrili korišćenje proizvoda za višekratnu upotrebu, kao i onih koji mogu da se recikliraju. Ostali proizvodi od plastike, poput boca za napitke, odvojeno će se prikupljati i reciklirati i to po stopi od 90 odsto do 2025.

Evroposlanici su se složili da mere za smanjenje plastičnog otpada treba da pokrivaju i duvanske proizvode, posebno filtere cigareta koji sadrže plastiku. Cilj je da se to zagađenje smanji za 50 odsto do 2025. i za 80 odsto do 2030.

Navodi se da jedan opušak može da zagadi između 500 i 1.000 litara vode a ako se baci na kopno, treba mu 12 godina da se razgradi. Opušci su drugi po veličini zagađivač među proizvodima koji sadrže plastiku.

Članice EU takođe će osigurati da se svake godine prikupi najmanje 50 odsto izgubljene ili ostavljene opreme za pecanje koja sadrži plastiku, a cilj je da se do 2025. najmanje 15 odsto reciklira. Oprema za pecanje čini 27 odsto otpada nađenog na evropskim plažama.

Zemlje EU takođe žele da duvanske kompanije, kao i proizvođači opreme za pecanje, snose deo troškova za prikupljanje, transport i recikliranje plastičnog otpada.

"Usvojili smo jedno od najambicioznijih zakonodavstava za borbu protiv plastike za jednokratnu upotrebu. Na nama je da ostanemo na kursu u predstojećim pregovorima sa Savetom koji treba da počnu u novembru", rekao je izvestilac Frederik Ries.

izvor: Beta, foto: andhu/freedigitalphotos.net
ime-nik.com NOVI SAD SRBIJA AP VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI INTERNET EVROPA EDUKACIJA HRANA OBRAZOVANJE BEOGRAD ISPORUKA CENTAR OBUĆA RESTORAN ŠKOLA DETELINARA STRANI JEZIK IGRAČKE ODEĆA SALON LEPOTE KUHINJA MAJICE NAOČARE BULEVAR ODMOR KOZMETIKA KOZMETIČKI SALON OBUKA TEPIH RESTORAN FORUM FRIZER KUĆNI LJUBIMCI NAMEŠTAJ NEKRETNINE RUČAK TREPAVICE TURIZAM SVE ZA VAŠE MALIŠANE XOXO BEAUTY SALON DIOPTRIJSKE DORUČAK FRIZERSKI SALON TELEP NOKTI SVILENE TREPAVICE XOXO AUTOMOBILI ENGLESKI KURSEVI NEMAČKI NOVO NASELJE OPTIKA PILETINA SALON NADOGRADNJA GRČKA IGRAONICA MAĐARSKI ODRŽAVANJE PREVOD VEČERA AUTO ŠKOLA GIPSARSKI RADOVI ITALIJANSKI IZDAVANJE MAČKE PONY KUTAK ADAPTACIJA EKOLOGIJA EXIT FRANCUSKI KONJI LETOVANJE MATURA PICA VOĆE I POVRĆE NS NAMEŠTAJ NAMEŠTAJ PO MERI BULEVAR EVROPE DEPILACIJA DUBINSKO PRANJE DUNAVSKA KREVET MANIKIR NOVA DETELINARA PETROVARADINSKA TVRĐAVA ŠKOLA STRANIH JEZIKA AUTO ŠKOLA FLOYD DOSTAVA ENTERIJERI FASADE GIFT SHOP KOMP KAMP KOMPJUTERSKI KAMP KUPATILO LIMAN MUZIKA OPTIKA JUFLEX OPTIKA VUKAŠINOVIĆ PIĆE PLAKAR REGISTRACIJA SHOP BOMBYX NEKRETNINE SAMOUSLUŽNA AUTO PERIONICA MEGA WASH BRZA HRANA DOMAĆA KUHINJA DUNAV EDUKATIVNE IGRAČKE FARBANJE FRIZURA GRČKI KREČENJE LEPOTA LETCI MEGA SJAJ MOLERSKI RADOVI NS STIL PERIONICA PIJACA PISANO PREVOĐENJE PREVOD DOKUMENATA SOLARIJUM SUVENIRI TEHNIČKI PREGLED CENTAR STRANIH JEZIKA ATLANTIS RESTORAN DEDINA TAJNA TOBACCO SHOP NOVI SAD ADRIAHOST ATLANTIS AUTO ŠKOLA DUNAV AUTO ŠKOLA UNA M BRZO ČITANJE CAT HOTEL CENTAR STRANIH JEZIKA DELIMO LETKE DIP POWDER DNEVNI BORAVAK DUBINSKO PRANJE NAMEŠTAJA DUBINSKO PRANJE POSLOVNIH PROSTORA DUBINSKO PRANJE VOZILA EPILACIJA FRENC G.IMI RESTORAN IGRAČKE ZA NAJMLAĐE ISHRANA KONGA MUSIC LASH LIFT MADERO TERAPIJA MATEMATIKA MINIVAL TREPAVICA MISLIŠA I IGRIŠA JEZIČKO-EDUKATIVNI CENTAR MUZIČKA OPREMA NAILS NOVOSADSKI SAJAM OPREMA ZA JAHANJE PANSION PK PLAFON PONY SHOP PRODAVNICA AUTO DELOVA SRPSKI ZA STRANCE SUKNJE UNA M VACUSLIM 48 VAUČERI ČASOVI

POPULARNO