Dunav od danas počinje da raste - Narednih dana znatno povećanje vodostaja


Iako je vodostaj Dunava u Budimpešti pao na istorijski minimum
kod nas je uprkos izuzetno niskom vodostaju ipak daleko od tih vrednosti, a prema najavama hidrologa iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Dunav će od danas početi da raste.

Hidrolog Dejan Vladiković za Dnevnik kaže da je Dunav kod nas na istorijskom minimumu bio 1909. godine kada je kod Bezdana izmereno -146 cm, a u isto vreme u Novom Sadu je bio na -134 cm.

"Sadašnje vrednosti na tim stanicama su -98 cm i -13 cm što govori da nismo dostigli taj minimum iz 1909. godine. Vrlo slične današnjim vrednostima vodostaja Dunava smo imali 2003. godine tokom avgusta i septembra, kao i u decembru 2011. godine. Ono što jeste izvesno je da će ekstremne vrednosti i ka minimumu i ka maksimumu biti sve češće kao posledica promena klime i to je nešto čemu ćemo morati da se prilagodimo", kaže Vladiković.

On kaže da u Budimpešti jeste prilično dramatična situacija sa izuzetno niskim vodostajem Dunava, a da je kod nas ipak nešto bolja situacija zahvaljujući pritokama i kanalskom sistemu.

"Uzrok tako niskog vodostaja u Mađarskoj, ali praktično i celim tokom Dunava jeste nedostatak padavina, kojih u uzvodnom delu Dunava nije bilo od juna, dok ih je kod nas bilo dosta sve do kraja jula", navodi Vladiković.

On dalje ističe da ne postoji opasnost da će Dunav i kod nas pasti na minimum jer se upravo u narednih nekoliko dana očekuje veliki talas Dunava koji će u nekoliko dana kod nas povećati vodostaj za 2,5 do 2,8 metara. Slična je prognoza i za Savu, koja bi kod Sremske Mitrovice od 5. do 7. novembra takođe trebalo da poraste za 1,5 do 2 metra.

Kako navodi Vladiković, osim otežane plovidbe, nizak vodostaj Dunava nije doneo drugih problema.

Saobraćaj teretnih vozila na Dunavu kroz Mađarsku skoro potpuno je stao zbog izuzetno niskog vodostaja, rečeno je jutros na Radio-Košutu. Prema rečima predsednika Mađarskog saveza za plovidbu unutrašnjim vodama Atile Benčika nivo Dunava je počeo da opada još u julu, a sada je toliko nizak da mogu da plove samo manje barže. Time je naneta velika šteta prevoznicima, a zbog rekonstrukcije niza pruga ni železnica ne može da preuzme svu poručenu robu.

Prema podacima Državne službe za merenje voda jutros je visina Dunava iznosila kod Komaroma 107, kod Estergoma 93, kod Budimpešte 154, pored Dunaujvaroša 22, Baje 74, a Mohača 72 centimetra.

izvor: dnevnik.rs, rtv.rs, 021.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO