Besplatan sport, edukacija... pa i zabrana maloletnicima ulazak u ugostiteljske objekte nakon 22h


Novoosnovani savet roditelja za osnovne i srednje škole u
Novom Sadu podržao je predlog koordinacionog tela za borbu protiv nasilja da se u gradu uvede takozvani Islandski model, kao i da se uvede zabrana boravka van kuće bez pratnje.

Zabrana podrazumeva da deca mlađa od 16 godina ne mogu da borave van kuće bez pratnje punoletne osobe posle ponoći leti i posle 22 časa tokom zime. Takođe, Savet roditelja se slaže da maloletnicima treba zabraniti i ulazak u ugostiteljske objekte nakon 22 časa.

Roditelji su naveli da daju podršku merama za borbu protiv narkomanije i alkoholizma kod mladih, po tzv. Islandskom modelu, koje je predložilo Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu.

Roditelji apeluju na Grad Novi Sad da predložene mere usvoji i detaljno razradi, pri čemu bi, kažu, posebno trebalo voditi računa da se deci prvo ponudi alternativa.

"To podrazumeva da obavežu škole da obezbede besplatno bavljenje sportom učenika svih uzrasta, obavezno takmičenje u svim sportskim disciplinama između škola, da organizuju vannastavne aktivnosti u vidu radionica u kojima će ispoljiti svoju kreativnost, da deo nastave izvode u prirodi i da organizuju edukacije za sve roditelje o problemu narkomanije i alkoholizma. Takođe, da Grad Novi Sad obezbedi deci kolektivni obilazak muzeja, ustanova kulture, kao i pozorišnih predstava", navode u opštinskom Savetu roditelja.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo

Uvodi se "policijski čas" za maloletnike u Novom Sadu - kući do 22h?