Zatvaranje u 20:21 - "Kaleidoskop kulture dokaz da ovaj grad zaslužuje titulu prestonice kulture"


Posle pet nedelja, 400 programa u koje je bilo uključeno više
od 1.000 umetnika i preko 60 organizacija iz Novog Sada, a na više od 80 lokacija, zatvoren je Kaleidoskop kulture bogatim muzičko-scenskim programom.

"Ovo je projekat koji traje cele godine, jer sad kreće četvrta faza - evaluacija, ocena publike, na osnovu koje će se kreirati program za narednu godinu. Nadam se da ćemo sledeće godine imati opet pet nedelja ovako bogatih, a 2021. godine, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, još kvalitetnijih i boljih", rekao je Nemanja Milenković, direktor fondacije "Novi Sad 2021" i dodao da publika ume da ceni kvaltetan program.

Zatvaranje je počelo kada je sat simbolično otkucao 20.21. Program je otvorio gudački kvartet "Kamerata Akademik" koji je izveo kompoziciju "Pannonia Boundless" Aleksandre Vrebalov, koja je komponovana za Kornos Kvartet 1997. godine. Delo je korišćeno takođe u filmu "Soupirs d'ame" kanadske rediteljke Helen Dojl u baletu "Mali princ".

Posle kvarteta koji su činili Erne Švan (violina), Ana Klem Aksentijević (viola), Vladimir Ćuković (violina) i Marko Miletić (violončelo), nastupili su Lena Kovačević, džez i pop pevačica, novosadska umetnička grupa "Alice in WonderBand", kao i Marko Dinjaški i Ana Vrbaški. Altrfank je puštao elktronsku muziku koja će biti fokusirana na ples, jak ritam začinjen melodičnim bas linijama i zaraznim melodijama sintisajzera.

"Ponosna sam na Novi Sad zato što je kreativan, a Kaleidoskop kulture je dokaz da ovaj grad zaslužuje titulu prestonice kulture 2021. Ponosna sam što sam večeras ovde", rekla je Lena Kovačević i istakla da je Novi Sad njena druga kuća, jer je vezana za njega i privatno i poslovno, s obzirom na to da su se njeni roditelji, kako sama kaže, upoznali i zavoleli baš ovde.

"Novi Sad je injekcija umetničkog sveta", izjavila je na kraju Lena i najavila izlazak nove pesme u novembru i moguću promociju pred Novosađanima.

Da podsetimo, koncept Kaleidoskopa je osmišljen kako bi se jačali kapaciteti za pripremu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

izvor: Tanjug, agencije, foto: facebook.com/NoviSad2021

POPULARNO