Zagrevanje pred najveću evropsku naučnu žurku - Šetnja kroz Novi Sad i nauku...


U saradnji sa Muzejom Vojvodine i Zavodom za zaštitu
spomenika kulture grada Novog Sada organizatori manifestacije „Evropska noć istraživača“ priređuju još dva događaja pred početak najveće evropske naučne žurke.

U susret 13. Evropskoj noći istraživača, devetoj po redu u Novom Sadu, Muzej Vojvodine otvoriće svoja vrata za sve radoznale koji žele da upoznaju istorijsko i kulturno nasleđe Vojvodine: od praistorije do novijeg doba.

27. septembra, Svetlana Kresoja, istoričarka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada i studenti novosadskog univerziteta sve radoznale sugrađane povešće u šetnju kroz kulturnu i naučnu prošlost grada. Tura ,,Šetnja kroz Novi Sad i nauku" počinje u 17 časova, ispred zgrade pošte, Narodnog heroja br. 2, i podrazumeva obilazak znamenitih zgrada u kojima su nekada živeli značajni Novosađani i Novosađanke. Šetnja kroz Novi Sad i nauku je besplatna.

Podsećamo da deveta po redu ,,Evropska noć istraživača” u Novom Sadu se održava u petak, 28. septembra, na dve lokacije: u tržnom centru ,,Big" od 15 do 22 časa gde će se posetiocima kroz zanimljive eksperimente i interaktivne radionice predstaviti devet interdisciplinarnih grupa novosadskih istraživača i u Kulturnom centru ,,Lab” od 19 časova pa sve do 1 čas iza ponoći gde će se na programu naći predavanje na temu hrane, degustacija ,,Novih ukusa naše prošlosti", naučni kviz i svirka benda Justin Case.

Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope u preko 250 gradova, podržana je od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Osim Novog Sada, na teritoriji Vojvodine, ovom projektu pridružuju se i Subotica, Zrenjanin, Inđija, Kikinda, Bečej i Šabac, dalje, širom države, i Beograd, Niš, Smederevo, Kruševac, Trstenik, Užice, Ub, Zaječar, Negotin, Knjaževac, Despotovac, Ćuprija, Jagodina, Svilajnac, Kragujevac, Čačak, Ranovac, Leskovac i Novi Pazar.

Organizatori poručuju: ,,Istražuj kroz noć, u znanju je moć". Pozivaju sve zainteresovane da posete njihovu veb ili Facebook stranicu kako bi se detaljije upoznali sa satnicom i rasporedom svih događaja.

U funkciji je i mobilna aplikacija ,,Noć istraživača" koja zainteresovane jednim klikom vodi do svih najava predstojećih događaja.

izvor: agencije, foto: facebook.com/nocistrazivacanovisad

POPULARNO