Vojni rok u Srbiji nikada nije ukinut - obaveza obustavljena: Obavezno služenje već za dve godine?


Nakon nepunih sedam godina od ukidanja obaveznog služenja
vojnog roka, ta tema ponovo se našla na dnevnom redu. Ministarstvo odbrane, na osnovu naređenja predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića, počelo je rad na izradi studije o svim modalitetima i mogućnostima vraćanja obaveze služenja vojnog roka.

Ministarstvo odbrane podseća da vojni rok u Srbiji nikada nije ukinut, već je, odlukom Skupštine od januara 2011. godine, obaveza redovnog služenja obustavljena i uveden princip dobrovoljnosti, a obaveza uvođenja u vojnu evidenciju i obaveza služenja u rezervnom sastavu je ostala.

Već za dve ili tri godine mladići - vojni obveznici mogli bi se ponovo, na osnovu zakona, naći u kasarnama gde bi ostali tri ili šest meseci, a prilikom zapošljavanja u javnoj službi imaće prednost. Konačna odluka o budućem ustrojstvu vojske, ipak, još nije doneta, a kako je šef države najavio, zavisiće od analiza i procena Ministarstva odbrane i raspoloživih finansijskih sredstava.

Radimo sve da bismo sačuvali mir, da bismo preventivno mogli da delujemo protiv svakoga ko bi pokušao da povede agresiju na nas. Ne plaše nas medijske kampanje protiv eventualnog služenja vojnog roka. Naš narod dovoljno je pametan da prepozna dobre namere i rad u opštem interesu, rekao je predsednik Vučić.

Govoreći o modelu budućeg obaveznog služenja vojnog roka, Vučić je precizirao je da misli na vojnu obuku u trajanju od tri do šest meseci, a ne 12, kao što je to ranije bilo. Prema njegovim rečima obavezno služenje vojnog roka koštalo bi državu od 90 do 130 miliona evra, u zavisnosti da li bi vojni rok trajao tri ili šest meseci.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, novisad.rs

POPULARNO