Veliki "zeleni talas" od Japana do Havaja: Čišćenje Bećarca i Petrovaradinske tvrđave u subotu


Svetski dan čišćenja,15. septembar, biće obeležen i u Novom Sadu
akcijama čišćenja Bećarca i Petrovaradinske tvrđave.

Cilj akcije je prvenstveno da se na globalnom nivou pokrene pet odsto ljudi koji će izaći i očistiti svoju okolinu od smeća i đubreta. Ove godine akcija je zamišljena kao jedan veliki "zeleni talas" od Japana do Havaja, sa stotinama miliona volontera, koji će čistiti celu planetu istog dana u periodu od 10 do 18 časova.

Pre 10 godina u Estoniji je organizovano prvo čišćenje divljih deponija na koje se odazvalo četiri odsto populacije. Kako je akcija prošla vrlo uspešno, od strane JCI Estonia, Zelenog pokreta Estonia i kompanije Skype osnovan je pokret "Let’s do it! World" sa ciljem da se u budućnosti cela Planeta ujedini sa zajedničkim ciljem podizanja svesti o značaju očuvanja životne sredine i suprostavljanju globalnom problemu otpada/divljih deponija

Sada se akciji priključuuje i Novi Sad. Akciju čišćenja Petrovaradinske tvrđave organizuju Udruženje građana 3D Svet i Ugrip, dok iza čišćenja Bećarca stoje JCI Novog Sada, Eko kurir i Planinarsko-rekreativne sekcije FTN-a.

Čišćenje nadzemlja i dela podzemlja Petrovaradinske tvrđave počeće u 8 časova ujutru. Okupljanje volontera počinje u 7:30 časova u Carskom Šancu "kod Tigra".

Volonteri koji će čistiti Bećarac, na toj plaži će se naći u 10 časova.

Više o čišćenju Petrovaradinske tvrđave možete pročitati OVDE, a o sređivanju Bećarca OVDE.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO