Uskoro novi zakon: 9 meseci rok da se registruju svi pripejd korisnici


Svi pripejd korisnici imaće devet meseci da se registruju od dana
stupanja na snagu novog zakona o telekomunikacijama koji će, prema najavama, uskoro biti usvojen.

Nadležni kažu da će operateri odmah moći da počnu da registruju nove korisnike, dok je za vlasnike koji već koriste pripejd SIM kartice ostavljen duži rok. Prikupljanje podataka, kako se navodi, neophodno je da bi se sprečile zloupotrebe, ali i omogućilo zakonito presretanje i zadržavanje podataka.

Operateri će biti odgovorni da obezbede zaštitu podataka svojih korisnika koji će biti registrovani u skladu sa pravilnikom koji će tek biti donet, piše Politika. Oni će o proceduri biti blagovremeno obavešteni preko medija.

Novi propisi će biti usklađeni sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o obligacionim odnosima i evropskom regulativom iz 2009. godine. Donose dosta novina u sektoru zaštite korisnika.

Jedna od njih je to što će operateri morati korisnike da obaveštavaju o prekomernim računima, odnosno kad njihova potrošnja dostigne vrednost dvostruke potrošnje u odnosu na prethodni period.

Operateri će biti dužni i da svojim korisnicima obezbede mogućnost roditeljske kontrole - odnosno da deci zabrane određene brojeve telefona, da ih ograniče na određene brojeve telefona ili da im ograniče potrošnju na određeni iznos.

izvor: Politika, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO