Sve više biciklista u NS: U planu završetak staze ka Begeču, rekonstrukcija staza na Futoškoj...


Rast broja novosadskih biciklista za gotovo 300 odsto

Biciklisti koji voze pod uticajem alkohola, izazovi dečje vožnje bicikla i problemi ivičnjaka na biciklističkim stazama, neke su od tema o kojima je bilo reči na tribini "Biciklisti pitaju grad", koja je juče organizovana u Kulturnom centru Novog Sada u sklopu obeležavanja Svetskog dana bez automobila.

Pitanja prisutnih odnosila su se na stanje staza u gradu, ivičnjake, čišćenje staza od snega zimi, završetak deonice ka Rumenci, biciklane u zgradama, edukaciju i uzrast u kome deca mogu da voze bicikl, kako uticati na navike starijih biciklista i prodaju bicikala bez kompletne opreme.

Dejan Stojković iz Uprave za građevinsko zemljište i investicije naveo je da rezultati istraživanja svedoče o rastu broja novosadskih biciklista za gotovo 300 odsto.

"U Novom Sadu se trenutno nalazi sedam brojača na različitim lokacijama, a na najfrekventnijem mestu na Bulevaru cara Lazara prođe više hiljada biciklista dnevno. U planu je završetak staze ka Begeču, rekonstrukcija staza na Futoškoj, pristupne saobraćajnice na novom mostu, kao i promena Sentandrejskog puta koji će dobiti biciklističke staze", naveo je Stojković i dodao da će pešačka zona u centru Novog Sada biti proširena ka Ulici Ilije Ognjanovića.

Biciklisti su više puta isticali problem previsokih ivičnjaka, koji otežavaju kretanje dvotočkašima ali i drugim učesnicima u saobraćaju. Stojković je naveo da se određene mere preduzimaju, ali da projektanti još uvek prilikom projektovanja imaju diskreciono pravo da odluče da li će ivičnjake staviti ili ne, pa je pitanje da li projektant "vozi bicikl ili ne", prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: novisad.rs

POPULARNO