Stiže Špar - kupuje Ideu, Rodu i Merkator?


Holandski trgovinski lanac dolazi u Srbiju preuzimanjem poznate
mreže. Ova opcija je bila u igri i kada je došlo do krize u hrvatskom "Agrokoru". Roba u "Šparu" kvalitetnija ali i skuplja nego u "Lidlu".

Holandski trgovinski lanac "Špar" u Srbiju će ući tako što će kupiti "Merkator S" u našoj zemlji, nezvanično saznaju "Novosti".

Ova opcija, navodno, postojala je i na početku krize sa "Agrokorom", ali se odustalo zbog velikih problema koji su zahvatili hrvatski gigant, koji gazduje "Merkatorom S", u čijem sastavu su "Idea" i "Roda".

Ipak, kako je sedište Zberbanke, kao vlasnika "Agrokora", u Beču, gde se nalazi i "Šparovo" sedište za centralnu i istočnu Evropu, vrlo verovatno je da se vode pregovori da im se ustupi ritejl u Srbiji.

Uz to, ruski bankari nemaju preterani interes da "ređaju police po Balkanu", tvrdi izvor, pa će do konačnog dogovora najverovatnije i doći. Ako već i nije! Inače, "Špar" kad osvaja nova tržišta uglavnom ide na akviziciju i dopunjava se onim što mu nedostaje, za razliku od "Lidla", koji ima "grinfild" investicije. "Špar" je klasičan ritejl lanac, sa premijum robom.

Na tržištu Srbije ima prostora za dolazak velikih trgovinskih lanaca, kao što je holandski Špar, a najave dolaska tako velikih investitora govore o stabilnosti tržišta u našoj zemlji, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić. Ta investicija bila bi, kaže, više nego dobrodošla.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija

Jedan od najvećih trgovinskih lanaca dolazi u Srbiju - posle Lidla i Špar, niže cene, bolja usluga...