27.09.2018.

Stanovnici Avijatičarskog naselja uspeli da sačuvaju deo zelene površine - niču i višespratnice


Stanovnici nekoliko ulica na Avijatičarskom naselju uspeli su da
sačuvaju deo zelene površine u ovom delu grada, gde će se graditi višespratnice.

Građani su u prethodnom periodu prikupili više od 950 potpisa i uputili su nekoliko primedbi na predlog Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu, prenosi 021.rs.

Primedbe su urodile plodom, a građani koji su ih podneli su naveli da će, ako je već odluka da se u njihovom kraju grade višespratnice, očuvanje zelenog pojasa od tri drvoreda sibirskog bresta biti od "neprocenjive vrednosti za celo naselje". Prvobitno je planirano da površina severno od Ulice Alberta Ajnštajna bude sportski park, ali je namena promenjena, pa će tu sada biti izgrađene višespratnice.

"Mi smo očekivali da će ovu oazu na ivici grada, kakva je površina severozapadno od Ulice Alberta Ajnštajna, urbanisti još više oplemeniti drvećem, žbunjem, trim-stazama, pešačkim stazama i svim ostalim sadržajima koji bi se uklapali u ovaj deo naselja, što smo mi kao stanovnici već i sami započeli. Na žalost, uvidom u urbanistički plan, shvatili smo da su se urbanisti odlučili za po nama najgore moguće rešenje", naveli su građani u primedbi, prenosi 021.rs.

Komisija za planove je prihvatila deo primedbi stanovnika Avijatičarskog naselja. Tri drvoreda sibirskog bresta će se sačuvati, tako što će se napraviti zelena površina širine 35 metara.

"Zona izgradnje planiranih višeporodičnih objekata se povlači u odnosu na zeleni pojas i na taj način dodatno udaljava od pomenutih porodičnih objekata. Formiranjem zelenog pojasa očuvaće se postojeća osunčanost kuća u Ulici Alberta Ajnštajna. Zadržavanjem pojasa tri drvoreda sibirskog bresta značajno će se umanjiti negativni efekti buke, prašine, a obezbediće se i zaštita od vetra", zaključila je Komisija.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO