"Slabo brine država, a još manje građani" - Fruška gora puna divljih deponija


Vozač kombija istovario je protekle nedelje iz svog vozila
određenu količinu otpada na teritoriji Nacionalnog parka "Fruška gora".

Za sobom je ostavio novu divlju deponiju u moru smeća koje se nalazi na teritoriji ovog zaštićenog područja, koje sve više služi kao divlja deponija nego kao park. I nije jedina koju je stvorio čovek, jer je ovakvih primera sve više - deponije postaju i čitave reke, kanali i jezera, šume i parkovi, napušteni objekti, ulice i kvartovi, prenosi 021.rs.

Iako komunalne službe (povremeno) uklone deponije, ne mogu da uklone posledice koje je taj otpad ostavio u zemljištu, vodi i vazduhu, a koji se decenijama taloži i stvara posledice po opšte zdravlje stanovništva.

U nameri da postane punopravna članica Evropske unije, Srbija mora da reši problem upravljanja otpadom, ali je već sada izvesno da to neće biti skoro i da će biti potrebne godine i godine "prelaznih perioda", vreme koje Unija toleriše Srbiji da bi faktički u "produžecima igre" rešila ključne i najskuplje probleme. A trećina problema koje imamo u vezi sa zaštitom životne sredine je upravljanje otpadom.

Nacionalni park Fruška gora ponos je Vojvodine. Doduše, ne u ekološkom smislu jer je, kako za 021.rs navodi predsednik ekološkog udruženja "Fruškać" Nikola Arežina, primer anarhije upravljanja i opšte nebrige za životnu sredinu koja je pod zaštitom države. Kako ističe, o njoj slabo brine država, a još manje građani koji koriste šume za kampovanje, spaljivanje smeća, ali i odlaganje neželjenog otpada na nasumično odabrana mesta. Arežina za 021.rs kaže da je situacija iz godine u godinu sve gora.

"Građani misle da komunalne službe iz parka redovno odnose đubre, a to nije istina - to se radi uglavnom u nekoj prečoj nuždi. Često ćete otići na izletište i sačekaće vas gomila đubreta. Najveći problem je na obodima i u naseljenim mestima oko Fruške gore, gde niču divlje deponije i inspektori često priznaju da 'su građani navikli' da na taj način odlažu smeće, bacaju leševe životinja, ne plaćaju odnošenje otpada... I atari su puni đubreta, vlada potpuna ekološka anarhija", navodi Arežina.

Pročitajte više>> izvor: 021.rs, foto: ilustracija, sirirakphotos/freedigitalphotos.net

POPULARNO