Povraćaj novca za oštećene majke - izmeniće Zakon


Zakon o finansijskoj podršci porodici nedavno je izazvao buru
kod porodilja i trudnica, zbog čega je reagovala i poverenica za ravnopravnost, ali i udruženja pacijenata. Nadležni najavljuju izmene spornog zakona.

Sporne odredbe zakona sada treba da oceni Ustavni sud, a nadležni poručuju izmena će biti - umesto tri obračunavaće se pet prosečnih plata. Oštećene majke imaće pravo na povraćaj novca, javlja RTS.

"Status trudnica treba da bude bar približno onakav kakav je bio dok su radile, finansijski status, u tom smislu ćemo imati izmene i dopune zakona kojima ćemo ispraviti - neće biti tri nego pet mesečnih davanja", kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović.

"Možda da vidimo modalitet da zaštitimo od zloupotreba da čak i otvorimo do neke plate maksimalne od 329.000 da to bude maksimalan iznos. Kad to budemo izmenili, svakako će biti retroaktivno, njih nema mnogo, ako ih bude, biće refundirane i neće biti oštećene", rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Zakon će se menjati brzo, poručuju nadležni, ako treba i više puta. Obećavaju da će uskoro, prvo preko sajta, svaka majka koja je oštećena moći lično da im se obrati. A onda i pred Komisijom koja će biti formirana da razmotri svaki slučaj pojedinačno.

Da Zakon ne vodi dovoljno brige o trudnicama i porodiljama, prvi su podigli glas na portalu "Bebac". Zato su okupili i tim pravnika koji će raditi na predlozima izmene Zakona.

"Najveću štetu su pretrpele ili će pretrpeti žene koje rade manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Ne razumemo da trudničko bolovanje ne ulazi u taj obračun, što se nikada ranije nije dešavalo", kaže za RTS Jasmina Mihnjak sa portala "Bebac".

U još lošijem položaju su žene preduzetnice i one koje rade na ugovorima o delu, tvrde. Ali i poljoprivrednice koje da da bi ostvarile prava na porodiljsko moraju da duže od ostalih tj. najmanje 24 meseca uplaćuju doprinose. Više stavki navela je tražeći ocenu ustavnosti Zakona pred Ustavnim sudom i poverenica za ravnopravnost.

Poverenica Brankica Janković kaže da su to one koje se odnose na ograničavanje mesečnog iznosa naknade na tri prosečne zarade, kada se taj iznos podeli sa 18, smatrajući da žene sa višim primanjima koje su dotle uredno plaćale poreze i doprinose su neopravdano stavljene u neravnopravan položaj.

Računica po sadašnjem zakonu kaže - da bi ostvarila punu platu na porodiljskom bolovanju, neophodno je da žena bude u radnom odnosu sa istom platom punih 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Mlade majke koje su se tek zaposlile nemaju nikakvu šansu da dobiju ni minimalna primanja tokom porodiljskog odsustva - ostale bi sa 900 dinara mesečno.

Zbog ovog problema juče je održan i protest u Beogradu.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO