Pomeranja sata odlazi u istoriju: Sve zemlje moraće sledeće godine da izaberu letnju ili zimsku varijantu


U nedelju 28. oktobra počinje zimsko računanje vremena kada će
se časovnici vratiti jedan sat unazad, a posle ovogodišnje ankete u zemljama Evropske unije ostaje neizvesno da li će srednjoevropsko vreme i dalje biti podešavano svakog proleća i jeseni kako bi tokom letnjih meseci u večernjim satima dan duže trajao.

Više od 80 odsto građana EU izjasnilo se protiv letnjeg i zimskog računanja vremena, pokazali su podaci elektronskog istraživanja, a sve zemlje moraće do 19. aprila 2019. godine da izaberu letnju ili zimsku varijantu.

U najvećem onlajn istraživanju u istoriji EU četiri petine Evropljana izjasnilo se letos protiv pomeranja sata dva puta godišnje, anketa je trajala od 4. jula do 16. avgusta a učestvovalo je oko 4,6 miliona ljudi.

U Ministarstvu privrede Srbije ističu da se zakoni u našoj zemlji usklađuje sa regulativom u EU i najavljuju da će Srbija pratiti svaku promenu.

"Evropska unija mora da donese novu direktivu. Na osnovu te nove direktive će se članice prilagoditi. Ono što je sigurno da ćemo sada imati promenu vremena u oktobru i najverovatnije ćemo imati promenu na proleće. Možemo očekivati da sledeće godine u ovom periodu može doći do promene", rekao je za RTS pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević.

izvor: RTS, FoNet, rtv.rs, agencije, foto: NSinfo