Pojeftinjenje nafte na svetskom tržištu - gorivo u Srbiji sve skuplje


Pojeftinjenje nafte na svetskom tržištu, za naše vozače ne znači
mnogo, jer oni gorivo ne plaćaju manje, nego čak i skuplje.

Na benzinskim pumpama u Srbiji gorivo je poskupelo oko 50 para po litru, pa je sada litar benzina oko 155,5 dinara, a dizel goriva oko 164,5. Prema rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića dešavanja dve nedelje unazad pokazuju da je cena goriva viša 50 para po litru, a u najvećoj meri porasla je i kotacija benzina i dizela, na šta niko u Srbiji ne može uticati.

Istovremeno, cena sirove nafte tipa "brent" se tokom avgusta kretala između 70 i 75 dolara barel, ali se ta količina krajem meseca plaćala i više od 78. Početkom ove nedelje barel "brenta" koštao je gotovo 80 dolara, ali je sada pojeftinio i staje nešto više od 77 dolara. Kako će se kretati cene nafte na svetskom tržištu teško je reći, jer to zavisi pre svega od ponude i potražnje, ali je izvesno da se promene odražavaju na sva lokalna tržišta, posebno ona koja su, kao što je Srbija, uvozno zavisna.


Nizak vodostaj Dunava utiče na rast troškova prevoza

Analiza UNKS-a pokazuje da na tržištu u regionu većih promena cene goriva nije bilo, a nije se menjalo ni mesto koje po tom parametru zauzima Srbija. S cenom litre benzina Srbija je na sredini lestvice cena tog goriva u regionu, dok je cena dizela u našoj zemlji na vrhu te lestvice, piše Dnevnik.

Litar bezolovnog benzina u Srbiji košta oko 1,30 evra, a najskuplje ga je kupovati u Grčkoj gde iznosi oko 1,64 evra. Skuplje nego u Srbiji bezolovni benzin plaćaju u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji, dok je najjeftinije u Bosni i Hercegovini.

Litar dizela na benzinskim pumpama košta oko 1,38 evro, a taj derivat u regionu više plaćaju samo vozači u Albaniji i Grčkoj.

Jedan od faktora koji se pominje kao presudan na rast cena goriva je i nizak vodostaj Dunava koji utiče na rast troškova prevoza. Inače, u ceni svakog litra goriva koju plaćaju potrošači na benzinskim pumpama u Srbiji su i akciza, porez na dodatu vrednost i naknada za obavezne rezerve. Tako u ukupnoj ceni litra goriva oko 50 odsto plaćanja ide državi.

izvor: dnevnik.rs, novosti.rs, 021.rs, agencije, foto: khongkitwiriyachan/freedigitalphotos.net

POPULARNO