Od marta sledeće godine - Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane


Rezultati analiza koje radi Nacionalna laboratorija za kontrolu
kvaliteta mleka trebalo bi da početkom sledeće godine da i "zvanično" važe, jer bi do tada trebalo da bude završena akreditacija.

Kada je o ostalim namirnicama reč, Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane čekaće do marta naredne godine, pa uzorci više neće morati da putuju u inostranstvo na superanalize. Do tada ispravnost i kvalitet mesa i suhomesnatih prerađevina kontrolisaće se u privatnim laboratorijama.

Novosti podsećaju da je Laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka, posle višegodišnjeg čekanja i nekoliko "državnih" otvaranja, počela sa probnim radom početkom godine, čije je otpočeo sam proces akreditacije ove ustanove. Nadležni ističu da će do kraja decembra to biti gotovo, pa će ona početi da radi punim kapacitetom.

- Do decembra će biti završena akreditacija laboratorije. Već se radi kontrola mleka u celoj Srbiji, uzimaju se uzorci iz svih mlekara. Sada znamo na nacionalnom nivou kakvo nam je mleko u mlekarama, pa možemo da primenjujemo i mere za poboljšanje kvaliteta - naveo je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ipak, dok laboratorija ne dobije akreditaciju, nema ni zvaničnih analiza na papiru. Uz svu dokumentaciju koju poseduje, opremljenost i stručni kadar, "probno" ispitivanje mleka je neophodno za dobijanje akreditacije. Analize koje trenutno dobijaju nisu obavezujuće, ali proizvođačima može da služe kako bi poboljšali kvalitet.

izvor: novosti.re, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO