Obnovljivi izvori energije tema skupa u NS - povezivanje sa Emiratima, Katarom, Indijom...


Partneri iz pet zemalja koji se bave obnovljivim izvorima energije
okupili su se u Novom Sadu. Domaćin je bio Klaster za ekološku energiju i ekološku kulturu "Ecopanonia" Novi Sad, koji je zahvaljujući tom projektu dobio sertifikat "Klaster Bronz".

Skup u Novom Sadu završetak je prvog projekta, čiji je cilj izgradnja klastera iz oblasti obnovljive energije i energetske efikasnosti i sagledavanje potreba malih i srednjih preduzeća.

"Suština prvog projekta je u tome da nas praktično Evropska unija nauči unutrašnjoj organizovanosti samog klastera, tj. da nas nauči kako da komuniciramo sa našim članovima, kako da stalno budu informisani šta se dešava na ovom polju, šta se dešava u svetu, gde su najbolje konferencije, na koji sajam da odu, koje nove tehnologije treba da prate", rekao je Mihalj Čaki, rukovodilac klastera "Ecopanonia" Novi Sad.

Na skupu su se predstavili klasteri koji se bave obnovljivim izvorima energije i energetskom efikasnoscu iz Mađarske, Poljske, Rumunije, Nemačke i Srbije.

"Predstavljamo mrežu klastera iz Lajpciga, a ovaj projekat daje mogućnost da ostvarimo kontakt sa kompanijama i uopšte ovim sektorom u Istočnoj Evropi, što smatramo odličnom prilikom", saopštio je Sebastian Grec, Lajpcig, Nemačka.

Saradnja sa Pokrajinom, kada je reč o ovoj tematici, ni ovoga puta nije izostala.

"Pokrajina će i ubuduće podržavati ovakve događaje kao i do sada. Mislimo da je izuzetno veliki značaj klastera za razvoj malih i srednjih preduzeća imajući u vidu pre svega izazove koji su pred nama ako govorimo o samim energentima. Reći ću samo jedan podatak da je u poslednjem veku populacija porasla tri puta, a potreba za energentima 30 puta", kazao je Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Nastavak ovog projekta je projekat Kosmereng 4 koji ima za cilj internacionalizaciju klastera, tj. izlazak na tržišta Jugoistočne Azije i Istoka, odnosno povezivanje sa Vijetnamom, Singapurom, Katarom, Emiratima, Izraelom, Indijom, Jordanom...

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija