Novi vijadukt omogućiće povećanje brzina do 200 km/h - Završeno betoniranje dela mosta kod Čortanovaca


Preduzeće "RŽD Internešenel" završilo je betoniranje prvog
stuba dvokolosečnog vijadukta kod Čortanovaca, u plavnom delu Dunava deonice Stara Pazova - Novi Sad, na budućoj brzoj pruzi Beograd - Budimpešta, i počinje izgradnju prvog ankernog stuba.

Ukupna dužina ovog železničkog dvokolosečnog mosta u Srbiji, koji se sastoji od šest delova, je tri kilometra. Projektom je predviđena ukupna ugradnja 59 stubova, od kojih će se tri nalaziti u centralnim delovima najdužih raspona mosta koji iznose 600 metara, precizira se u saopštenju RŽD-a.

Visina pojedinih stubova dostiže 24 metra, što je visina sedmospratne zgrade. Deo vijadukta se nalazi na kosini i iz tog razloga predviđeno je da se ugradi 20 zaštitnih konstrukcija.

Radovi na objektu započeti su u novembru prošle godine, a u decembru su izrađeni prvi bušeni šipovi koji će postati temelj za čitavu konstrukciju. Do sada je već ugrađeno 1.115 od 1.450 šipova, potrebnih za temelj mosta i zaštitne konstrukcije. Svaki šip prečnika od 1,2 do 1,5 metara ulazi u tlo na dubinu do 30 metara i formira temelj za čitavu građevinu.

Projektovanje, kao i istraživanja sproveo je Saobraćajni institut CIP. Kontrolu kvaliteta građevinskih konstrukcija na osnovu više od 10 parametara redovno obavljaju nezavisni stručnjaci, nadzorni organi i akreditovane laboratorije, kako u uslovima proizvodnje, tako i neposredno na gradilištu. Kontrolna ispitivanja vrše se i uz direktno učešće predstavnika projektanta. Osim toga, kompanija "RŽD Internesesnel" je zajedno sa investitorom - preduzećem "Infrastruktura železnice Srbije" a.d, organizovala dodatna inženjersko-geološka istraživanja.

Nakon završetka radova koji je predviđen za 2021. godinu, novi vijadukt, omogućiće povećanje brzina kretanja vozova na deonici od 80 do 200 km/h, prvenstveno zbog poravnanja trase.

"RŽD Internešenel" izvodi velike radove na izgradnji vijadukta u 59. kilometru deonice Stara Pazova - Novi Sad i tunela Čortanovci u okviru Aneksa 3.1 uz osnovni Ugovor za izgradnju i modernizaciju železničke infrastrukture Srbije.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija