Noć istraživača širom Evrope - u Srbiji u 26 gradova


Objedinjeni pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“, u
26 gradova Srbije naučnici iz cele zemlje potrudiće se da danas i sutra nauku približe posetiocima svih uzrasta i da pozovu sve da kroz brojne izazove otkriju na koje načine nauka oblikuje svet.

Trinaesti put će „Noć istraživača“ biti održana širom Evrope, a deveti put u Srbiji i to u 26 gradova.

Naučne avanture, izložbe, predavanja biće organizovani danas od 15 sati do ponoći, a u pojedinim gradovima naučna zabava će se produžiti i sutra od 16 do 20 časova.

Što se srpske prestonice tiče, na desetak lokacija, naučni lov na blago počeće u Biblioteci grada Beograda odakle će mališani kroz istraživačke zadatke biti upućeni do sledećih lokacija i konačnog cilja gde ih, uz stečeno znanje, čeka nagrada.

One koje od istraživanja grada više privlači putovanje planetom moći će pak na put oko sveta u svega šezdeset minuta.

Tržni centar „Big fashion“ postaće u „Noći istraživača“ naučno igralište sa desetinama naučnih priča, izazova i zadataka.

Ljubitelji arheologije imaće priliku sa istraže Lepenski vir ili otkriju tajne antičkih mozaika, a istražujući vezu čoveka i sveta ispitivaće odnos ljudi prema životinjama i biljkama.

Centar za promociju nauke otkriće tajne prošlosti Beograda uz pomoć starih fotografija i UV svetlosti, Muzej Vuka i Dositeja biće pretvoren u Etno ćoše u kojem će se preplitati etnologija i arheologija, stari zanati i veštine, a najveštiji će moći sami da istkaju suvenir.

U Francuskom institutu posetioce će dočekivati mladi srpski naučnici čiji su projekti finansirani od strane Evropske unije.

Fakultet za fizičku hemiju će otvoriti vrata svoje laboratorije u kojoj će, prema rečima Igora Paštija, zasvetleti komadi grafita, praviće se plazma nalik onoj koja ispunjava beskrajni prostor između planeta i zvezda i objašnjeno kako se penom stiže do zdravlja.

Ljubitelji matematike, igrica i mozgalica će u Pedagoškom muzeju moći da reše ceo vek stare matematičke zadatke, a pripremljena je i Velika naučna avantura tokom koje će najmlađi moći da zavire u učinionicu budućnosti, spasu svet od neznanja kroz nekoliko naučnih izazova ili da se pozabave crtanjem, dok će malo stariji naučiti kako da se oslobode stresa, kako da reše popularne medicinske ili tajnovite kriminalističke misterije.

Bogato kulturno nasleđe biće u fokusu u Nišu gde posetioce očekuje „šetnja“ kroz starinske avlije, bogate mezetluke i recepte pomalo zaboravljenih jela juga Srbije.

Čačak će osvetliti različite stranice gradske istorije, od rimskih termi do krajputaša, Kragujevčani će svoje znanje moći da provere u velikom naučnom kvizu, dok će u Kruševcu kroz naučne radionice posetioci biti upoznati sa endemičnim vrstama.

Istorijski vremeplov se priprema u Novom Pazaru, u Leskovcu će biti predstavljeni stari običaji i zanati, u Pomoravlju građani će saznati kako da naprave tečnost sa rogovima ili ekološka vozila.

Kikinda će se posvetiti sovama ušarama, u Šapcu će biti predstavljen „srpski Stounhendž“, dok će Bečej odškrinuti vrata prošlosti kroz radionicu tradicionalnih apotekarskih preparata.

Ulaz za sve posetioce „Noći istraživača“ je slobodan.

izvor: Tanjug, agencije, foto: facebook.com/nocistrazivacanovisad

POPULARNO