"Ne želimo da ostanemo na tri mosta, već da pričamo o novim mostovima i daljem razvoju"


Novi Žeželjev most je veoma važan infrastrukturni objekat za
Novi Sad, ali i simobol pobede, oporavka i obnove grada i cele Srbije posle NATO agresije 1999. godine, kada je srušen stari most.

"Novi most ima ogroman infrastrukturni značaj za Novi Sad i celu Srbiju, pošto se nalazi na železničkom Koridoru 10 i deo je buduće brze pruge Beograd - Budimpešta i stvaraju se uslovi da se realizuje jedan od najvećih infrastrukturnih projekata brza pruga Beogad - Budimpešta", rekao je Vučević.

Kaže da novi most ima dva koloseka za brzinu vozova do 160 km na sat.

Vučević ističe da most povezuje ne samo dve obale Dunava, bačku i sremsku, već da olakšava i tranzitni putnički i teretni saobraćaj koji ne mora više da ide kroz grad.

"Most ima i simbolično značenje, znak je pobede oporavka i obnove Novog Sada i Srbije nakon NATO agresije 1999. Evo, 19 godina kasnije Novi Sad je dobio ono što mu je nepravedno oduzeto 1999. godine".

Vučević ističe da je Novosađanima konačno vraćeno ono što im je bilo nepravedno oduzeto, od strane onih koji nisu dobro mislili ni tom gradu ni Srbiji.

"To je snažna simbolika obnove, razvoja i napretka. Zato smo i kandidovali tu temu kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer ne želimo da ostanemo na tri mosta, već da pričamo o novim mostovima i daljem razvoju. To je jedini put razvoja Srbije i Novog Sada", naveo je Vučević.
Gradonačelnik kaže da je od danas taj most ponovo u funkciji za drumski saobraćaj i da treba još da se završi deo pristupnih saobraćajnica sa sremske strane, što će biti gotovo u narednih nekoliko meseci.

"Pravi se velika petlja, ali će saobraćaj moći da funkcioniše".

Vučević dodaje da predstoji veliki projekat - uklanjanje montažnog mosta koji je bio postavljen umesto starog Žeželjevog mosta i da je rok za njegovo uklanjanje tri meseca.

foto: NSinfo

Novi Žeželjev most remek delo nad Dunavom - svetski rekorder u toj vrsti mostova