Nauka uspela da ujedini Srbiju


Najveća naučna avantura u Evropi, 13. Evropska noć istraživača
donela je u gradove širom Srbije brojne izazove i druženja sa naučnicima koji su uspešno svoj važan istraživački posao približili radoznalcima svih uzrasta

Trinaesta Evropska noć istraživača, koja se održava pod sloganom "Istražuj kroz noć, u znanju je moć", na kratko je uspela naukom da ujedini celu zemlju, pokazujući kako za talentovane naučnike ne postoje nemogući izazovi, saopštili su organizatori.

Deveta po redu „Noć istraživača“, otvorena je u Novom Sadu.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević otvorio je manifestaciju u Novom Sadu u Tržnom centru BIG i tim povodom je istakao ulogu mladih, jer su prema njegovim rečima, upravo mladi ljudi ti koji pokazuju da je Novi Sad grad kulture i prestonica mladosti, koji svojim inovacijama i futurističkom vizijom pokazuju zašto je Noć istraživača, kao manifestacija, prvi put u Srbiji održana baš u Novom Sadu.

„Biti u društvu nekoliko stotina gradova u Evropi pokazuje da imamo taj senzibilitet prema novom i prema kulturnom stvaralaštvu. Ovo je simbolično „Noć istraživača“, ali prave zvezdice su zapravo mladi ljudi, koji nam osvetljavaju put i siguran sam da ćemo i narednih godina imati veliki broj onih koji pokazuju koliko su ne samo talentovani, nego i posvećeni stvaralaštvu i kreiranju neke lepše i inovativne budućnosti“, rekao je Milošević.

Projekat „Noć istraživača“ pokrenut je 2005. godine i zamišljen je kao jednodnevna manifestacija koja se održava istovremeno u celoj Evropi. Novi Sad se priključio 2010. i postao jedan od 250 gradova u Evropi u kome je održana ova manifestacija, i to u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka, a kasnije i Prirodno-matematičkog fakulteta.

POPULARNO