Modernizovani sistem spremno čeka - Instalacije napunjene, počinju tople probe


Visok plasman među najuspešnijim privrednim društvima u
državi, čista dobit od 1,293 milijarde dinara u prošloj godini, modernizacija mreže i postrojenja, bile su neke od tema o kojima je govorio direktor Novosadske toplane Dobrosav Arsović na konferenciji za novinare pred novu grejnu sezonu.

Izvesno je, čulo se na konferenciji, da grejanje može početi najranije 1. oktobra, i to ako tri noći uzastopno spoljna temperatura u 21 sat bude niža od 12 stepeni Celzijusa.

Ako se uzme u obzir da smo 54. mesto zauzeli među više od 100.000 privrednih društava, veoma smo zadovoljni što smo na tako visokom mestu, rekao je u uvodu Dobrosav Arsović, prenosi Dnevnik.

Kako je dodao, rukovodeći se principima odgovornog i racionalnog poslovanja, završili su 2017. godinu s 1,293 milijardom neto dobiti.

Dodatne prihode od 794 miliona ostavrili smo prodajom električne energije iz kogeneracionog postrojenja na toplani „Zapad“. Do 30. novembra uplatićemo, u skladu sa zakonom, polovinu dobiti, odnosno 646,4 miliona dinara, u gradski budžet. Na taj način „Novosadska toplana“ doprinosi napretku grada jer ne koristi subvencije iz gradskog buyeta, u koji pak uplaćuje polovinu godišnje dobiti, a taj novac može se dalje koristiti za unapređenje drugih gradskih sistema, kazao je Arsović.

Iz takvih rezultata, kako je naveo, proisteklo je poslednje, treće u godinu i po, sniženje cena grejanja i tople vode. Naime, Gradsko veće usvojilo je predlog Upravnog odbora „Toplane“ te će, nakon javne rasprave i nove odluke, za šta Arsović procenjuje da je potrebno oko mesec, grejanje po kvadratnom metru iznositi 84,6 dinara umesto 88,86, a kubik tople vode koštaće 210,24 dinara umesto 225,99, a sve cene su iskazane bez PDV-a.

Kako je naveo, na sniženje cena, osim odgovornog poslovanja, uticale su u velikoj meri stalne i velike investicije, od kojih je najznačajnija instalacija novog kotla od 60 megavata u toplani „Istok“, vrednog 325 miliona dinara. To postrojenje poboljšaće kvalitet grejanja za Podbaru, Rotkvariju i delove Starog grada, povećaće energetsku efikasnost, a Arsović navodi i da omogućava samostalan rad „Istoka“ i pri veoma niskim temperaturama. Do sada se to rešavalo spajanjem te toplane na Te-To.

Naš godišnji plan investicija počeli smo da realizujemo 10. aprila i još radimo. Izvinjavam se građanima za brojna gradilišta i raskopane ulice, ali sve se to radi da bi grejanje bilo bolje, da nema havarija i da smanjimo gubitke na mreži, koja je u nekim delovima stara i po 40 godina, kazao je Arsović.


Rukovodilac Sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne enrgije Dušan Macura kazao je da su pripreme za grejnu sezonu počele početkom septembra, osim u delovim grada gde su još u toku radovi.

Po njegovim rečima, instalacije su najvećim delom napunjene i „Toplana“ će od 1. oktobra biti spremna da počne grejanje uskladu s gradskom odlukom.

Macura smatra da će vreme biti dovoljno toplo da grejanje ne počne odmah 1. oktobra, ali će „Toplana“, bez obzira na to, pokrenuti cirkulaciju u sistemu i podstanice će biti spremne. On je pozvao građane na strpljenje kada počnu „tople probe“ jer je sistem od 900 megavata i 106.000 potrošača izuzetno složen i treba nekoliko dana da se sve podesi, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO