Minimalac se povećava na 155 dinara po satu


Socijalno-ekonomski savet postigao je dogovor da minimalna
cena rada u 2019. godini bude 155 dinara po radnom satu.

To je povećanje od 8,6 odsto.To znači da će minimalac ubuduće biti oko 26.000 dinara.

Kako je saopšteno posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, ovo povećanje je kompromis svih strana, a pratiće ga i određeni dogovoreni paketi u narednom periodu.

"Od 15. avgusta kada smo krenuli da razgovaramo o minimalnoj ceni rada, imali smo pet sastanaka. Nije stvar u minimalnoj ceni rada koliko da na transparentan način predstavite šta država može, a šta želimo kao rezultat, kao i gde vidimo Srbiju za godinu dana", objasnio je ministar rada Zoran Đorđević. "Borimo se za radnika i za ono što će da ponese kući, ono materijalno što će da mu obezbedi bolji život", dodao je on.

Đorđević je na kraju istakao i da je cilj da minimalna potrošačka korpa bude jednaka minimalnoj cena rada, a da se ne ugroze poslodavci i njihov rad. Iznos minimalne potrošačke korpe je trenutno 36.000 dinara.

Predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su i sindikati i poslodavci kao i predstavnici vlade postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.

Inače, poslednja korekcija najniže cene rada bila je u januaru ove godine, kada je minimalac sa 130 povećan na 143 dinara.

Minimalna zarada u Srbiji trenutno iznosi 24.882 dinara, a prima je 350.000 radnika, od kojih je oko 30.000 u državnoj službi.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO