Leto u Novom Sadu: Stigli turisti i iz UAE, Singapura, Kolumbije, Meksika...


Novi Sad beleži stalan rast broja turista, a sve je više onih koji
dolaze iz dalekih zemalja, saopšteno je iz Turističke organizacije Novog Sada (TONS).

Po njihovom mišljenju, do porasta broja gostiju tokom perioda maj–avgust došlo je zahvaljujući letnjoj kampanji „Leto u Novom Sadu”, čiji je cilj da se turistima iz zemlje i regiona predstave sve zanimljivosti, znamenitosti, manifestacije i događaje koji su odličan povod za dolazak u Novi Sad.

Kampanju je videlo oko milion korisnika društvenih mreža, koji su ostvarili nešto više od četiri miliona interakcija. Najviše pregleda ostvarili su promotivni filmovi „Leto u Novom Sadu” i „Doživi letnji ritam”, kao i serijal priča o znamenitim ženama Novog Sada, o znamenitostima u okolini grada i turama razgledanja u organizaciji TONS-a.

Naš grad je, osim porasta broja poseta, u ovoj godini zabeležio i više ostvarenih noćenja. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Novom Sadu je od početka godine do jula boravilo 118.377 domaćih i stranih turista, što predstavlja porast od 10,2 odsto u odnosu na isti period lane. Po istom izvoru, u periodu januar–jul ukupno je ostvareno 256.347 noćenja, što je porast od 25,6 odsto.

S obzirom na to da Novi Sad ima veoma bogatu turističku ponudu tokom leta, kada se održava i veliki broj muzičkih festivala i manifestacija, zabeležen je porast turista i u julu. Na teritoriji grada boravio je 22.751 turista, što predstavlja porast u odnosu na jul prethodne godine od 12,9 odsto. Ukupno je ostvareno 52.910 noćenja, što je 13,2 odsto više nego u istom lanjskom mesecu.

Na osnovu podataka dobijenih od 25 hotela i četiri druga objekta za smeštaj, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, zatim iz Nemačke, Kine, Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije. Po noćenjima turista prve tri vanevropske zemlje su Kina, SAD i Australija.

U periodu januar–jul info-centre Turističke organizacije Novog Sada posetilo je više od 3.000 turista. Najveći broj stranaca bio je iz Nemačke, zatim Turske, Kine, Rusije, Francuske, Hrvatske, Španije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Izraela.

O tome da je Novi Sad destinacija koja sve više privlači strane turiste govori i činjenica da su nas u julu posetili i turisti iz dalekih zemalja, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Tajland, Singapur, Kolumbija, Meksiko, Južnoafrička Republika…

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo