Količina svetskog otpada mogla bi da se poveća za 70%


Količina svetskog otpada mogla bi da se poveća za 70 procenata
do 2050. godine pošto raste urbanizacija i stanovništvo, objavila je Svetska banka, procenjujući da će Južna Azija i region podsaharske Afrike generisati najveći rast smeća.

Države bi mogle da ostvare ekonomsku i ekološku korist s boljim prikupljanjem, recikliranjem i odlaganjem smeća, navodi se u izveštaju Svetske banke, koja je izračunala da se, umesto toga, trećina svetskog otpada baca van deponija - na otvorenom, bez tretmana, prenosi "Tomson Rojters".

"Zaista moramo da obratimo pažnju na Južnu Aziju i podsaharsku Afriku, jer će se do 2050. godine otpad u Južnoj Aziji udvostručiti, a u subaharskoj Africi utrostručiti", kaže Silpa Kaza, specijalista za urbanistički razvoj u Svetskoj banci i glavni autor izveštaja.

"Ako ne preduzmemo bilo kakvu akciju, to bi moglo da ima prilično velike posledice na zdravlje, produktivnost, životnu sredinu, životne namirnice", rekla je ona u telefonskoj izjavi iz Belorusije za fondaciju "Tomson Rojters".

Rast otpada će nadmašiti rast stanovništva, i dostići će 3,4 milijarde tona do 2050. godine u odnosu na oko 2,0 milijarde tona iz 2016, navodi se u izveštaju. Države sa visokim dohotkom proizvode trećinu svetskog otpada uprkos tome što imaju samo 16 procenata svetskog stanovništva, dok četvrtina smeća dolazi iz regiona Istočne Azije i Pacifika.

Mada više od trećine otpada u svetu završava na deponijama, preko 90 odsto smeća se izbacuje na otvorenom u zemljama sa nižim prihodima koje često nemaju adekvatne kapacitete za odlaganje i tretman, piše u izveštaju. Ubrzano gomilanje otpada takođe može uticati na klimatske promene, imajući u vidu da uz aktuelni nivo reciklaže trenutne količine smeća generišu oko 5,0 procenata emisije ugljenika.

Veće koršćenje reciklaže, sečenje plastike i otpadaka hrane može pomoći u smanjenju otpada, navodi se u izveštaju i dodaje da brojnim zemljama s niskim prihodima nedostaju zakoni koji se bave otpadom. Plastične mase, koje hiljadama godina zagađuju vodene tokove i ekosisteme, čine 12 procenata ukupnog otpada, upozorava Svetska banka.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Sa Maturom Do Kulture 

POPULARNO